Felhívás!

Hatósági felügyelet alá helyezték a bukaresti rendőr-akadémia rektorát és helyettesét

Hatósági felügyelet alá helyezték a bukaresti rendőr-akadémia rektorát és helyettesét Románia

Hatósági felügyelet alá helyezték csütörtök este a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőr-akadémia rektorát és helyettesét. Adrian Iacobot és Mihail Petrică Marcoci-t zsarolásra való felbujtással vádolják a halálosan megfenyegetett újságírónő, Emilia Şercan ügyében.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a fővárosi rendőr-akadémia rektora és rektorhelyettese vette rá az intézmény egyik alkalmazottját, az ügyben már korábban hatósági felügyelet alá helyezett Bărbulescu Gheorghe Adriant, hogy fenyegető üzeneteket küldjön Emilia Şercan újságírónak, így próbálva rákényszeríteni őt arra, hogy hagyjon fel az intézménynél történt, a rektort közvetlenül érintő feltételezett plágiumügyekkel kapcsolatos oknyomozással. Cserében azt ígérték a fiatal tisztnek, hogy megfelelő védelmet biztosítanak neki, és segítenek elkerülni a büntetőjogi felelősségre vonást.

Emilia Şercan újságírónő április 17-én, a Facebookon számolt be arról, hogy halálos fenyegetést kapott.

“Hétfőn este 21:05-kor kaptam egy üzenetet, amelyben halálosan megfenyegettek. Az üzenet háttere, hogy három hete folyamatosan a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó rendőr-akadémia tagjainak plagizált doktori dolgozatairól közlök információkat, és újabb anyagok vannak előkészülőben” – írta a közösségi oldalra Emilia Şercan.

Felidézte, hogy négy éve közöl cikkeket magas rangú állami tisztviselők plágiumügyeiről. “Eddig csak szidalmaztak, megfélemlítettek, követtek, megpróbáltak lejáratni, de ezúttal más szintre került a dolog” – tette hozzá az újságírónő.

A fenyegető üzenet egy részét is nyilvánosságra hozta: “Azért küldjük ezt az üzenetet, hogy megelőzzük a további történéseket, minden tőled függ. Hagyj fel minden folyamatban levő tevékenységeddel…, ha nem akarod, hogy kezdődjön a kálváriád” – írta többek közt a fenyegető.

Az ügyben a bukaresti negyedik kerületi bírósági ügyészség kezdte el a nyomozást, majd áthárította az illetékességet a DNA-nak. Az ügyészeknek sikerült azonosítaniuk a fenyegető üzeneteket küldő férfit, Gheorghe Adrian Bărbulescut egy hónappal ezelőtt helyezték hatósági felügyelet alá.

FRISSÍTÉS: A belügyminisztérium az rendőr-akadémia vezetőinek lemondását kéri

A belügyminisztérium a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőr-akadémia rektorának és helyettesének lemondását kéri. A hatósági felügyelet alá helyezett Adrian Iacob és Mihail Petrică Marcoci ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) zsarolásra való felbujtás gyanújával indított eljárást a halálosan megfenyegetett újságírónő, Emilia Şercan ügyében.

A rendőr-akadémia parancsnokságát ideiglenesen Veronica Stoica prorektor vette át.

A rendőrstatútum előírásainak megfelelően, Adrian Iacobot és Mihail Petrică Marcoci-ot rendelkezési állományba helyezik.

Az egyetemi autonómia okán a miniszter nem válthatja le a két vezetőt, ezért a belügyminisztérium elvárja, hogy a rektor és a prorektor nyújtsa be lemondását, hogy a kivizsgálás ne ártson az intézmény jó hírének – írja az akadémia sajtóirodájának közleményében.

FRISSÍTÉS 2: Lemondott a rendőr-akadémia prorektora

Mihail Petrică Marcoci, a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőr-akadémia prorektora bejelentette pénteken, hogy lemond tisztségéről.

“Beadtam a lemondásom, miután volt egy megbeszélésem a belügyminiszter-asszonnyal, amelyben sajnálatomat fejeztem ki a történtekért. Folyamatban lévő ügyről van szó… többet nem mondhatok” – nyilatkozta Marcoci.

Hozzátette: semmiféle nyomást nem gyakorolt az akadémia tisztjére és nem fenyegette az újságírót.

“Nem volt semmiféle szoros kapcsolatom ezzel a fiatal tiszttel, a nevét sem tudtam. Nem tanult az én szakterületemen, az után találkoztam vele, hogy az akadémián maradt. Az újságíró kutatásai nem érdekeltek…”- mutatott rá Mihail Marcoci.

A rendőr-akadémia parancsnokságát ideiglenesen Veronica Stoica prorektor vette át.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.