Felhívás!

Háromszékről kerülhet ki a nyugdíjba vonuló Jakubinyi György érsek utódja?

Háromszékről kerülhet ki a nyugdíjba vonuló Jakubinyi György érsek utódja? Románia

Várhatóan november közepén nevezi ki Ferenc pápa a gyulafehérvári római katolikus érsekség új vezetőjét, miután Jakubinyi György érsek a nyugdíjazását kérte. Az érseki posztra több háromszéki illetőségű egyházi személy is esélyes lehet. Nyugdíjba vonul a Csíkszeredában szolgáló Tamás József segédpüspök is – számol be a Krónika.

Potyó Ferenc pápai prelátus, általános helynök hétfőn megerősítette a Krónika értesülését, miszerint nyugdíjazását kérte Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke. Mint részletezte, bár a főpásztor 75 éves koráig, tehát még egy évig irányíthatná a főegyházmegyét, betegségre hivatkozva kérte a nyugdíjazását, és Ferenc pápa várhatóan november közepén nevezi ki utódját. Jakubinyi György addig ellátja a főpásztori teendőket.

A Krónika értesülései szerint többen is esélyesek az érseki tisztség betöltésére, és a jelöltek közül három személy is háromszéki illetőségű. A lap szerint a lehetséges utódok között van Kerekes László szentszéki tanácsos, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia lelkésze, Kovács Gergely kézdivásárhelyi születésű okleveles posztulátor, valamint Szénégető István-Barnabás sepsiszentgyörgyi születésű, jelenleg Marosvásárhelyen szolgáló plébános, a főegyházmegyei családpasztorációs iroda vezetője.

Hármukon kívül esélyes a püspöki címre Böcskei László nagyváradi megyés püspök és Schönberger Jenő szatmári püspök is.

Potyó Ferenc nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a Krónika értesüléseit. Az általános helynök mindössze annyit mondott, sok név felmerült, a pápai döntés előtt információkat gyűjtenek a tisztség potenciális várományosairól, széles körű konzultáció zajlik, tehát „nem derült égből villámcsapásként születik a döntés”.

Potyó Ferenctől ugyanakkor elmondta, a Csíkszeredában szolgáló Tamás József segédpüspök is kérte a nyugdíjazását, ő idén novemberben betölti 75. életévét. „Az ő utódját viszont nem nevezi ki a pápa” – mondta a pápai prelátus, hanem a leendő érseknek előbb meg kell majd indokolnia, hogy miért van szükség segédpüspökre a gyulafehérvári főegyházmegyében. Amúgy Tamás József nyugdíjazott püspökként számos főpásztori feladatot is elláthat, például bérmáltathat – mutatott rá Potyó Ferenc, aki egyúttal arra is kitért, hogy ő maga is nyugdíjas, de tovább dolgozik. „Pap vagy mindörökké” – jegyezte meg az érseki helynök.

Jakubinyi György Miklós gyulafehérvári érsek, a romániai örmény katolikus ordináriátus apostoli kormányzója 1946. február 13-án született Máramarosszigeten, 1969. április 13-án szentelte pappá Márton Áron püspök Gyulafehérváron, ahol 1963–1969. között a tanulmányait végezte. 1970–1972. között a Gregoriana Pápai Egyetemen tanult, 1972–1974. között a Pápai Biblikus Intézet (Pontificio Istituto Biblico) elnevezésű pápai felsőfokú oktatási intézetben tanult tovább, majd 1978-ban Budapesten doktorált.

Tamás József segédpüspök 1944. november 12-én született a Hargita megyei Madéfalván. 1968. április 21-én, Gyulafehérváron szentelték pappá, miután a Gyulafehérvári Papnevelő Intézetben (Seminarium Incarnatae Sapientiae – SIS) elvégezte teológiai tanulmányait. Szolgálati helye a csíkszeredai Segédpüspöki Hivatal.

(Krónika Online)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 7., 19:10
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Gratulálok nyugdíjba vonulásuk alkalmából! 1 kérdés: miért irányítják a katolikusokat/a magyarság nagy részét a “semmi” közepéről?! Lehetséges?! Ha nem kell segédpüspök miért nem költöznek Hr vagy Cv megyékbe?!

  • User
   Dátum: 2019. október 8., 5:38
   ÉRTÉKELÉS: 12

   Az Erdélyi Római Katolikus Püspökséget Szent István király alapította 1009-ben, tehát 1010 évvel ezelőtt Gyulafehérvár központtal. A püspökség (most érsekség) az ezer év alatt a magyarság szempontjából gazdag kulturális örökséget hozott létre a városban, és mindig az erdélyi magyarság egyik jelképe és fellegvára volt a város. Ezt a semmi közepének nevezni, nagy mértékű tájékozatlanságra vall, valamint arra, hogy a hozzászóló a megye határán kívül nem nagyon lát.

 • User
  Dátum: 2019. október 8., 20:44
  ÉRTÉKELÉS: -2

  1010 év alatt taccsra vágtak mindent,ellehetetlenítették a vallást,az ott lakókat engedték elüldözni!
  Szent István királyunkat tisztelem,tisztelem a nemzetem,olvasok,párszor kidugtam azorromat a megyéből,de ideje lenne váltani,olyan 5.sebességbe kapcsolni,mert amig ott páran magyarkodnak 99% os románok lakta területen addig lassan itt Erdélyben ahol még magyarok élnek 10% sem jár templomba,papjaink annyira modernizálódtak!

 • User
  Dátum: 2019. október 9., 1:41
  ÉRTÉKELÉS: -2

  A pápát választják,az érseket viszont kinevezik. Melyik az igazságosabb meg a demokretikusabb,nektek katolikus hitüek??? Vicariius filii dei = 666.