Felhívás!

Három év felfüggesztettre ítéltek egy volt Kovászna megyei rendőrt

Három év felfüggesztettre ítéltek egy volt Kovászna megyei rendőrt Románia

Jogerősen három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy volt Kovászna megyei rendőrt a brassói fellebbviteli bíróság, zsarolás bűntette miatt – tájékoztat a korrupcióellenes igazgatóság (DGA).

Az intézmény képviselői elmondták, a szóban forgó személy az egyik Kovászna megyei rendőrőrs vezetőjeként szándékosan olyan bűncselekmény miatt készített bűnügyi dossziét, amely a törvény szerint nem büntetendő.

“2017 júliusában történt egy áldozatok nélküli közúti baleset, amelyben két járművezető volt érintett, nevezetesen egy traktor, amelynek nem szükséges a forgalomba íratása, illetve egy személygépkocsi. Mivel a be nem jegyzett traktor nem rendelkezett kötelező gépjármű biztosítással sem, a baleset okozója megegyezett a károsulttal abban, hogy egymás között rendezik a költségeket és nem tesznek feljelentést a rendőrségen. Erről a döntésről tájékoztatta a területileg illetékes rendőrőrs vezetőjét is. A baleset másnapján azonban a károsult a rendőrőrs vezetőjéhez fordult, hogy segítsen neki az autó javítási költségeinek megtérítésében. A rendőr, bár tudta, hogy a mezőgazdasági járművet nem kellett forgalomba íratni, büntetőeljárást indított nyilvántartásba nem vett gépjármű forgalomba helyezésének vagy vezetésének bűntette miatt. Így a vádlott, kihasználva hivatalát és pozícióját, felfüggesztette a mezőgazdasági jármű sofőrjének vezetői engedélyét, amiért az anyagi kárral járó balesetet követően nem jelentkezett a rendőrségen, noha erről értesítették, és ragaszkodott ahhoz, hogy a másik felet az általa követelt összeggel kártalanítsa” – áll a sajtóközleményben.

Az idézett forrás szerint a rendőr, hogy meggyőzze őt a kért pénzösszeg, azaz 3500 euró átadásáról, biztosította a baleset okozóját, hogy amint a balesetben érintett felek kibékülnek, lezárja a büntetőeljárást az ügy lezárására tett javaslattal, és visszaadja a jogosítványát, ellenkező esetben fennáll a lehetősége, hogy bíróság elé kerül, ahol erkölcsi kártérítést kérnek tőle, és a jogosítványát a tárgyalás idejére, amely akár egy évig is eltarthat, felfüggesztik.

“2017 augusztusában a rendőr találkozott a baleset elkövetőjével, és miután meggyőződött arról, hogy a sértett beleegyezik a 2000 eurós összegbe, megkérte, hogy hagyja ott a pénzt, hogy átutalja a sértettnek, majd másnap befejezte az ügy kivizsgálását és elkészítette az ügy lezárására vonatkozó javaslatot.

A nyomozást a korrupcióellenes igazgatóság Kovászna megyei korrupcióellenes szolgálathoz benyújtott feljelentést követően indították.

“A brassói fellebbviteli bíróság szeptember 16-i ítéletében helybenhagyta annak a személynek az elítélését, aki a bűncselekmények elkövetésekor a Kovászna megyei rendőr-főkapitányság egyik rendőrőrsének vezetője volt, és zsarolás bűntette miatt három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az első fokú ítéletet a bodzafordulói bíróság mondta ki február 2-án” – közölte a korrupcióellenes igazgatóság.

Ugyanakkor a brassói fellebbviteli bíróság a vádlottat két évre eltiltotta a bűncselekmény elkövetéséhez használt tisztség betöltésétől.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások