Felhívás!

Az AUR meghatározatlan ideig parlamenti sztrájkba lép

Az AUR meghatározatlan ideig parlamenti sztrájkba lép Románia

Meghatározatlan ideig parlamenti sztrájkba lépnek a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozói a bizalmatlansági indítvány napirendre tűzésének akadályoztatása miatt – jelentette be hétfőn Sorin Lavric, a párt szenátora.

A politikus közlése szerint a párt döntéséről már tájékoztatta a szenátus házbizottságát. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy a tiltakozásuk nem éri el a célját, de szerinte ez az egyetlen módjuk felhívni a figyelmet “a visszaélésre”.

Sorin Lavric elmondta, az AUR szenátorai jelen lesznek a plénumban, az ülésterem erkélyén, de nem szavaznak, később pedig átmennek a képviselőházba tiltakozni. A párt törvényhozói az esti órákban részt vesznek az uniós Covid-igazolvány bevezetése ellen tervezett tüntetésen a kormánypalota előtti téren – tette hozzá.

A politikus elmondta, a parlamenti sztrájkot csak akkor szüntetik be, ha a bizalmatlansági indítványt a két ház együttes plénuma megvitatja, majd szavaz róla. “Ez nem fog megtörténni a Nemzeti Liberális Párt kongresszusáig, nincsenek illúzióink” – jelentette ki az AUR szenátora.

George Simion nagyszabású tüntetést tervez a fővárosban

Az AUR törvényhozói mindaddig sztrájkolni fognak, amíg a Cîţu-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlament elé nem kerül – közölte George Simion, a párt képviselőházi frakcióvezetője és társelnöke.

Hétfőn az AUR képviselői és szenátorai ismét tüntettek a parlamentben. Egy “Sztrájk” feliratú transzparenst feszítettek ki, és papírlapokat tartottak a magasba a bizalmatlansági indítvány megszavazására buzdító, illetve a COVID-tanúsítvány bevezetése ellen tiltakozó feliratokkal. Ezután bementek az ülésterembe, de az erkélyen foglaltak helyet.

George Simion kifejtette, a parlamenti sztrájk alkotmányos, és demokrácia elvein alapul. A precedens nélküli akcióra azért van szükség, mert Florin Cîţunak már rég le kellett volna mondania – jelentette ki az AUR társelnöke, hozzátéve, hogy a párt törvényhozói jelen lesznek a parlamenti vitákon, de nem szavaznak sem a szakbizottságokban, sem a plenáris üléseken.

A frakcióvezető azt is bejelentette, hogy az AUR törvényhozói hétfő este csatlakozni fognak a fővárosi Victoriei térre tervezett Covid-igazolvány-ellenes tüntetéshez, ‘azokhoz a románokhoz, akik a szabadságért harcolnak”. Ugyanakkor a párt egy nagy tüntetést tervez Bukarestben, amelyre a szakszervezeteket, a munkaadókat és ‘minden román közembert’ várnak – jelentette ki Simion.

Az USR PLUS felkérte az alkotmánybíróságot, hogy korábban döntsön

Az USR PLUS felkérte az alkotmánybíróság elnökét, Valer Dorneanut, hogy a taláros testület tárgyalja a kijelölt időpontnál korábban a kormány bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos beadványát. Az alakulat gyors döntéshozatalt sürget “a jelenlegi patthelyzetből való kilépés” érdekében.

Az USR PLUS hétfői közleménye szerint az alkotmány 113-as cikke világosan leszögezi, hogy a bizalmatlansági indítvány vitáját és a szavazást a dokumentum felolvasása után három nappal kell megtartani.

A pártszövetség úgy véli, hogy a kormány beadványának megvitatására kijelölt szeptember 28-i időpont túl kései, és ezzel tulajdonképpen megfosztják tartalmától a kezdeményezést, ezért kérik az alkotmánybíróságtól (CCR), hogy tűzzenek ki egy korábbi időpontot a beadvány tárgyalására.

Az USR PLUS képviselője, Oana Murariu szerint minél inkább elhúzódik a beadvánnyal kapcsolatos döntéshozatal, annál inkább mélyül a jelenlegi politikai válság.

“A parlamentben kötött elvtelen alkuk akadályozzák a szenátorokat és képviselőket alkotmányos joguk gyakorlásában pusztán azzal a céllal, hogy a jelenlegi miniszterelnök a PNL kongresszusa utánig hivatalban maradjon. Kérjük az alkotmánybíróságot, ne vegyen részt ebben a demokrácia elleni támadásban, és vizsgálja felül a bizalmatlansági indítvány megvitatásának időpontját” – olvasható a közleményben.

A CCR elnökéhez intézett levél aláírói az alkotmánybíróság 2020/69-es számú határozatára is hivatkoznak, amely szerint “a bizalmatlansági indítvány vitájára és a szavazásra nem kerülhet sor bármikor, mivel (…) ez illuzórikus jelleget kölcsönöz a jogi eszköznek és végső soron csökkenti hatékonyságát, mivel aktualitását az idő múlása befolyásolja”.

A PSD kész benyújtani saját indítványát

A Szociáldemokrata Párt (PSD) be fogja nyújtani saját bizalmatlansági indítványát, ha az alkotmánybíróság helyt ad a kormány beadványának, és alkotmányellenesnek nyilvánítja az USR PLUS és az AUR által benyújtott indítványt – jelentette be hétfőn Radu Oprea, az alakulat szóvivője.

A PSD országos állandó bürójának ülését követően tartott sajtótájékoztatón Oprea kifejtette, ebben az esetben az alakulat azonnal benyújtja a parlamentbe bizalmatlansági indítványát, és felkéri a többi pártot, hogy írja alá és szavazza meg azt. Ha azonban a taláros testület úgy dönt, hogy az USR PLUS és az AUR indítványa nem ütközik az alaptörvénybe, a PSD meg fogja azt szavazni.

A második esetben a PSD támogatni fogja az együttes házbizottságokban, hogy az indítvány plénum elé kerüljön szavazásra, tette hozzá Oprea.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások