Felhívás!

Ha a képviselőház is megszavazza, 16%-ra csökkenhet az áfa

Ha a képviselőház is megszavazza, 16%-ra csökkenhet az áfa Gazdaság

A képviselőház költségvetési bizottsága támogató jelentést fogalmazott meg azzal a tervezettel kapcsolatban, amely 2020. január 1-jétől 19-ről 16 százalékra csökkentené az áfát.

A tervezet továbbá 9-ről 5 százalékra csökkentené a hozzáadottérték-adót az “emberi és állati fogyasztásra szánt élelmiszerek, háziállatok és házi baromfifélék, magvak, növények és élelmiszer-készítéshez használt összetevők, élelmiszerek kiegészítésére vagy helyettesítésére szolgáló termékek szállítására”.

Bár a tervezetet liberális képviselők terjesztették a parlament elé, a szakbizottsági vitán a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói támogatták, a liberálisok pedig azt szorgalmazták, hogy kérjék ki és várják meg a kormány álláspontját az ügyben. Ennek érdekében Nicolae Neagu liberális képviselő javasolta a tervezettel kapcsolatos vita elnapolását, ezt azonban elutasította a szakbizottság.

A PSD-s Andrei Pop az áfa csökkentéséről szóló tervezet elfogadása mellett érvelt a vitán, hangsúlyozva, hogy az kedvez az üzleti szférának és hozzájárul az adócsalás csökkentéséhez.

“Ha olyan komoly lennék, mint kollégáink, amikor ellenzékben voltak, most benyújthatnék egy módosító javaslatot arról, hogy ne 16, hanem 15 százalékra csökkentsük az áfát, ami az EU által megszabott alsó határ. De nem fogom ezt tenni. Első mandátumát töltő képviselőként azonban azt mondom, ez jó lecke a fiatalabbak számára arról, hogy ha ellenzékben törvénytervezetet kezdeményezünk, azt vegyük a lehető legkomolyabban” – fogalmazott egy másik PSD-s bizottsági tag, Marius Budăi.

A PNL-s Dan Vîlceanu kijelentette, nem támogatja a tervezetet, és felrótta szociáldemokrata kollégáinak, hogy amíg kormányon voltak, “a fiókban tartották a javaslatot”.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Claudiu Năsui szerint “rendkívül káros játék” az országra nézve, hogy az ellenzék beterjeszt egy tervezetet, amelyet valójában nem támogat, majd amikor változik a kormány politikai színezete, az új ellenzék az indítvány mellé áll. A törvényhozó elismerte, hogy hosszú távon lehetnek kedvező hatásai az áfacsökkentésnek, 2020-ban azonban a költségvetési bevételek jelentős visszaesését és az államháztartási hiány további növekedését idézné elő – mondta.

A tervezetet október 21-én elfogadta a szenátus, a képviselőház döntő ház ez ügyben.

A javaslatot a Nemzeti Liberális Párt öt képviselője (Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heiuş, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu és Florin Roman) indítványozta.

Johannis szerint nem lenne időszerű az áfacsökkentés

Nem tartja időszerűnek Klaus Johannis államfő az áfacsökkentést. Az elnök úgy véli, a költségvetés jelen pillanatban nem bírná meg ezt az intézkedést.

“Ha tovább nő a gazdaság és jól mennek a dolgok, az elkövetkező években beszélhetünk erről, de így, egyik napról a másikra nem jó csökkenteni az áfát” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Megkérdezték tőle, hogyan kommentálja azt, hogy a Szociáldemokrata Párt támogatja az áfacsökkentést, mint ahogyan a gyermeknevelési pótlék (gyermekpénz) összegének duplájára növelését is. “A PSD sajnos egyik végletből a másikba esik, ahelyett, hogy megtelepedjen középen, ahogyan az normális lenne. Meggyőződésem, hogy mindezeket megvitatja majd a parlament, és én bízom a pártok politikai bölcsességében. Végül is kinek válna hasznára az egyébként is jelentős megszorításokat tartalmazó költségvetés további megterhelése?” – válaszolt Johannis.

Orban: a PNL nem támogatja az áfacsökkentést

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem támogatja az áfacsökkentést előirányozó, jelenleg a parlamentben levő tervezetet, jelentette ki kedden Ludovic Orban kormányfő.

Orban azt mondta, a tervezetet egy liberális párti törvényhozó nyújtotta be ugyan, de nem tekinthető a Nemzeti Liberális Párt projektjének, a PNL ugyanis csak azokat a tervezeteket vállalja fel, amelyeket jóváhagytak a párt szakbizottságai, majd a végrehajtó bizottság. Az áfacsökkentésről szóló tervezet esetében azonban nem ez történt, és a PNL nem is támogatja a javaslatot – magyarázta a párt elnöke.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.