Felhívás!

Gheorghiţă: a Románia által el nem ismert oltóanyaggal beoltottak kérhetik újbóli immunizálásukat

Gheorghiţă: a Románia által el nem ismert oltóanyaggal beoltottak kérhetik újbóli immunizálásukat Románia

A Románia által el nem ismert koronavírus elleni oltóanyagokkal külföldön beoltott személyek kérhetik valamely uniós viszonylatban elismert vakcinával való immunizálásukat – jelentette ki kedden az országos oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă rámutatott, mindazok, akik beoltatták magukat az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagok valamelyikével – például a Sinovac, a Sinopharm vagy a Szputnyik -, legalább 30 nappal a teljes körű beoltást követően kérhetik egy másik, Romániában használt vakcina beadását.

Erről azért született döntés, mert sok, külföldön beoltott személy kérte, tegyék lehetővé a Románia által elismert vakcinák valamelyikével történő beoltását – magyarázta a szakember.

“A mellékhatásoktól való félelem, illetve a tájékozatlanság a fő oka az oltástól való ódzkodásnak”

A hatóságok szerint a Covid elleni oltástól való ódzkodás vagy annak elutasításának fő okai a mellékhatásoktól való félelem és a megfelelő tájékozottság hiánya – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az országos oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă szerint a tétovázók egy részének még gondolkodási időre, kielégítő információkra van szüksége, hogy meggyőződjenek a vakcina hatékonyságáról és előnyeiről, azonban vannak olyanok is, akik általában véve ellenzik az immunizálás gondolatát, és nem csupán a koronavírus elleni vakcinát utasítják el.

Nyomatékosította, hogy az elmúlt időszakban nőtt az oltakozási kedv. “Valószínűleg a lakosságnak arról a szegmenséről van szó, amely abban az időszakban, amikor a megbetegedések száma meredeken csökkent, elhalasztotta az oltásról szóló döntést. A tétovázók másik kategóriája pedig most kezd megijedni a betegséggel járó kockázatoktól és a hosszú távú szövődményektől” – magyarázta.

Gheorghiţă emlékeztetett, a veszélyeztetett kategóriákba tartozó személyeknek még inkább ajánlott az oltás felvétele, és arra biztatta őket, hogy minél hamarabb tegyék meg ezt a lépést, még akkor is, ha a két dózisú vakcinák esetében a megfelelő védelem eléréséhez egy hónapnak is el kell telnie.

“Az első adag felvétele után két héttel már van némi előnyünk, még ha nem is olyan nagy, ráadásul rendelkezésünkre áll a Johnson&Johnson egyszeri adagolású vakcinája is, amely rövidebb idő alatt nyújt védelmet” – magyarázta az oltáskampány koordinátora.

A védőoltás a megoldás a kórházi kezelést igénylő súlyos esetek számának, valamint a napi esetszámok csökkentésére. A teljeskörű beoltottság pedig körülbelül ötszörösen csökkenti a delta variánssal való megfertőződés kockázatát, sommázta Gheorghiţă.

30 százalék körüli a romániai lakosság átoltottsági szintje

Románia teljes lakosságának (19,3 millió rezidens személynek) az átoltottsági szintje megközelítőleg 30 százalékos – tájékoztatott kedden Valeriu Gheorghiţă.

Közlése szerint a 12 év fölötti lakosság körében 34 százalékos a beoltottak aránya. Bukarestben 54,3 százalékos az átoltottsági arány, és további három megye van az országban, amelyekben ez a mutató meghaladja a 40 százalékot: Kolozs (48,75 százalék), Szeben (41,87) és Konstanca (41,3) – számolt be az oltásparancsnok a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Az ország 20 megyéjében 30 és 40 százalék közötti az átoltottsági arány, a többi 18-ban pedig 20 és 30 százalék között váltakozik – mutatott rá.

A CNCAV vezetőjének adatai szerint eddig 5,79 millió romániai személy kapta meg legalább az első adagot a koronavírus elleni vakcinából, 5,54 milliót pedig teljeskörűen beoltottak.

20%-kal nőtt október 4-10. között az első dózissal beoltottak száma

Húsz százalékkal nőtt a koronavírus elleni oltás első adagjával beoltottak száma az október 4-e és 10-e közötti héten az előző hét naphoz viszonyítva – tájékoztatott az országos oltási kampány koordinátora.

Október 4-e és 10-e között 169.865 személy oltatta be magát az első adaggal, míg a korábbi héten 137.118 személy, ez pedig körülbelül 20 százalékos növekedést jelent, mutatott rá Valeriu Gheorghiţă a Victoria-palotában tartott sajtóértekezleten.

Ugyanakkor október 12-éig 386.632 személy vette fel az oltás harmadik adagját is, ezeknek 63,5%-a, azaz 245.487 személy tartozik a veszélyeztetett (krónikus betegek, 65 év fölöttiek, szociális otthonokban élők) kategóriákba. Az egészségügyi alkalmazottak a 24%-át (92.956 személy) teszik ki az emlékeztető oltással is beoltottaknak, míg a tanügyi személyzet az 5,2%-át (20.439), a fennmaradó 7,2%-ot pedig a többi kulcsfontosságú területeken dolgozók – számolt be a katonaorvos.

Azt is elmondta, hogy 34 megyében szerveztek már felvilágosító kampányt a védőoltások előnyeiről és fontosságáról az iskolákban; 800 ilyen akció zajlott már le vagy van folyamatban.

“Az iskolákban 48 oltásközpontot létesítettek eddig; ezekben, illetve mobil oltócsapatok segítségével 1012 tanulót, valamint 348 tanügyi alkalmazottat és szülőt immunizáltak” – mondta még Gheorghiţă.

Több mint 600 ezer adag BioNTech/Pfizer-vakcina érkezik

Újabb több mint 600 ezer adag koronavírus elleni vakcinát kap Románia ebben a hónapban a BioNTech/Pfizer vállalattól – közölte kedden Andrei Baciu egészségügyi minisztériumi államtitkár.

Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) alelnöke szerint ezen a héten 303.030 dózis, jövő héten újabb 303.030 dózis BioNTech/Pfizer-vakcina érkezik, továbbá 355.200 a Moderna és 300 ezer a Johnson&Johnson oltóanyagából.

Románia eddig 20.716.589 adag koronavírus elleni oltóanyagot kapott összesen, ebből 13.071.689 dózis Pfizer-, 2.472.000 dózis Moderna-, 3.374.000 dózis AstraZeneca-, 1.798.900 dózis pedig Johnson&Johnson-vakcina.

A CNCAV elnöke, Valeriu Gheorghiţă elmondta, ez idáig a védőoltások 2,28%-a, azaz 245.381 adag veszett kárba. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a többadagos kiszerelésű vakcinák esetében 10 és 25 százalék közötti veszteséggel lehet számolni.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások