Felhívás!

A magán mentőszolgálatok is fogadják a 112-es segélyhívószámon érkező bejelentéseket

A magán mentőszolgálatok is fogadják a 112-es segélyhívószámon érkező bejelentéseket Románia

A koronavírusos megbetegedések egyre növekvő száma miatt ezután a magán mentőszolgálatok is fogadják a 112-es egységes segélyhívószámon érkező bejelentéseket – közölte kedden az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke.

Adela Cojan rámutatott, a számos igénylés miatt egyre később jutnak el a mentők a koronavírus-tesztelést igénylőkhöz, ezért bizonyos költségvetési források átcsoportosításával a magán mentőszolgálatokat is bevonják a munkába, ezután ezek is válaszolni fognak a 112-es segélyhívószámon érkező bejelentésekre.

“Mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy ebben a küzdelemben nagy szükség van a köz- és a magánszféra közötti partnerségre” – hangsúlyozta.

A CNAS elnöke szerint ugyanakkor aggasztó a rendkívül alacsony átoltottság, ezért arra buzdították az egészségügyi alkalmazottakat, hogy maguk is biztassák betegeiket a koronavírus elleni oltás beadatására.

“Jelenleg az a legjobb közpolitika, ha elmondjuk a lakosságnak a valóságot. Igen, van egy vakcinánk. Igen, igaz, hogy nem nyújt százszázalékos védelmet, mert egyetlenegy oltás sem biztosít százszázalékos védelmet. Részleges és ideiglenes védelmet nyújt, vélhetően szükség lesz majd egy negyedik dózisra is és így tovább” – magyarázta egy szakkonferencián.

Meglátása szerint az oltás elutasítása azzal is magyarázható, hogy a közösségi oldalakon terjesztett álhírek és összeesküvés-elméletek sokkal könnyebben és gyorsabban eljutottak az emberekhez, mint a közegészségügyi szakemberektől, járványtani szakértőktől, virológusoktól származó információk.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.