Felhívás!

Frissítették a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét

Frissítették a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét Románia

Aktualizálta az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját. Június 1-jétől ugyanakkor enyhítenek az országba való beutazási feltételeken.

A CNSU változatlanul három – piros, sárga, illetve zöld – kategóriába sorolja az országokat fertőzöttségi rátájuk függvényében.

Magyarország zöld besorolást kapott.

Nagy-Britannia a viszonylag alacsony lakosságarányos esetszám ellenére a sárga zónába került egy gyorsan terjedő vírustörzs miatt – közölte csütörtökön Raed Arafat. A belügyminisztériumi államtitkár rámutatott, Nagy-Britanniának a lakosságarányos esetszám alapján a zöld zónában lenne a helye, egy gyorsan terjedő vírustörzs miatt azonban a sárga zónába sorolták, ami azt jelenti, hogy az onnan érkezőknek vagy oltási igazolvánnyal, vagy negatív teszteredménnyel kell rendelkezniük.

A frissített lista ITT tekinthető meg.

Enyhítenek a beutazási feltételeken

Június 1-jétől enyhítenek az országba való beutazási feltételeken. Az egyik döntés szerint nem kell karanténba vonulniuk a sárga zónából érkezőknek, amennyiben átestek a betegségen, és legkevesebb 14, legtöbb 90 nap telt a fertőzés igazolása óta. Jelenleg csak azok az érkezők mentesülnek a karantén alól, akik legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.

Továbbá mentesülnek a karanténkötelezettség alól a háromévesnél kisebb gyerekek (esetükben nincs szükség negatív PCR-teszteredményre sem), a 3 és 16 év közötti gyerekek, amennyiben negatív a koronavírustesztjük, és azok a személyek, akik három napnál rövidebb ideig tartózkodnak Romániában. Utóbbiaknak szintén fel kell mutatniuk egy negatív koronavírusteszt-eredményt.

A vörös zónából érkezőknek csak az oltási igazolás nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól, a negatív teszt nem elegendő.

(Agerpres/Hírmondó)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.