Felhívás!

Újabb lazítások lépnek életbe június elsejétől

Újabb lazítások lépnek életbe június elsejétől Románia

Ötszázról ezerre nő június 1-jétől a résztvevők megengedett maximális létszáma a szabadtéri kulturális, művészeti és szórakoztató rendezvények esetében – jelentette be Florin Cîţu miniszterelnök, miután a kormány határozatot fogadott el a június 1-jétől hatályba lépő lazító intézkedésekről.

A kormányfő rámutatott, az előírás abban az esetben érvényes, ha a rendezvényen részt vevők be vannak oltva, átestek a betegségen, vagy negatív a koronavírustesztjük.

A keresztelők, esküvők és más magánrendezvények kültéren legtöbb 70, zárt térben legtöbb 50 személy részvételével szervezhetők meg.

A sporteseményeken a stadionok befogadóképességének egynegyede tölthető be, ennél többen csak akkor lehetnek, ha mindenki be van oltva, vagy negatív teszteredménnyel rendelkezik. A miniszterelnök hozzátette: a stadionok bejáratánál oltóközpontokat működtetnek majd, aki beoltatja magát, bemehet az eseményre.

A beltéri kulturális, tudományos és művészeti eseményeken 50-ről 70-re emelték a résztvevők maximális számát, akik – amennyiben be vannak oltva – akár az előadóterem teljes kapacitását igénybe vehetik.

A kormányfő elmondta: kapacitásuk felével megnyithatnak a beltéri játszóházak, amennyiben a gyerekeket kísérő felnőttek igazolni tudják, hogy be vannak oltva, vagy átestek a betegségen. A fitnesztermek kapacitásuk 70 százalékával üzemelhetnek, de ez esetben sincs létszámkorlátozás, ha minden jelenlévő be van oltva. A fedett uszodák kapacitásuk 70 százalékával nyithatnak.

Az éttermek belterei kapacitásuk 70 százalékával működhetnek (vagy ennél többel, ha a jelenlévők valamennyien be vannak oltva), a tengerparti szállodák esetében a maximális kihasználtságot 70-ről 85 százalékra emelték. Reggel 5 és éjfél között kapacitásuk felével ismét kinyithatnak a bárok, klubok, diszkók és játéktermek, kizárólag beoltott személyek számára. A játéktermek kihasználtsága kapacitásuk 50%-áról 70%-ra nőtt – sorolta Cîţu.

Nem kötelező a maszkviselés az olyan irodában, ahol legtöbb öt beoltott személy dolgozik

Június elsejétől nem kötelező a munkahelyi maszkviselés a beoltott alkalmazottak számára, ha legtöbb öten tartózkodnak egy irodában – jelentette a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint az újabb lazító intézkedések azt bizonyítják, hogy “hasznos és megéri” felvenni a koronavírus elleni oltást.

“Minél hamarabb beoltatjuk magunkat, annál hamarabb lehet majd feloldani a többi korlátozást is” – szögezte le a miniszterelnök.

Az ötvennél nagyobb létszámú magánrendezvényeknél a szervező felelőssége megbizonyosodni, hogy mindenki be van oltva

Az ötvennél több személy részvételével zajló beltéri magánrendezvények esetében a szervező felelőssége gondoskodni arról, hogy csak olyan személyek vegyenek részt ezeken, akik be vannak oltva koronavírus ellen – jelentette ki a csütörtöki kormányülést követően Raed Arafat.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője rámutatott, amennyiben a magánrendezvények szervezői úgy döntenek, hogy a beltéri rendezvények esetében maximálisként megszabott ötvenes létszámon felül is hívnak meg vendégeket, meg kell bizonyosodniuk arról, hogy valamennyi vendégük megkapta a vakcinát, és ezt oltási igazolvánnyal bizonyítani is tudja.

A létszámkorlátozás nélkül megtartott más rendezvények esetében is a szervezőnek kell gondoskodnia arról, hogy csak a beoltottak belépését engedélyezzék. A hatóságok szúrópróbaszerűen ellenőrzéseket végezhetnek – tette hozzá.

Bizonyos feltételek mellett ismét részt vehetnek a szülésen az apukák

Bizonyos feltételek mellett ismét részt vehetnek a szülésen az apák – jelentette be a kormány csütörtöki ülését követően az egészségügyi miniszter.

Ioana Mihăilă a Victoria-palotában kérdésre válaszolva azt mondta: a hozzátartozók részvétele a szülésen többlet-erőfeszítést igényel a másfél éve amúgy is túlterhelt egészségügyi személyzet részéről, hisz – egyebek mellett – további ellenőrzéseket kell végezniük és védőruhát kell biztosítaniuk, ezért egyelőre – bizonyos körülmények között – csak az apukák részvételét engedélyezik a szülésen.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások