Felhívás!

Fizetéspótlékot kapnak a koronavírus elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi alkalmazottak

Fizetéspótlékot kapnak a koronavírus elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi alkalmazottak Románia

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államelnök az új koronavírus elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi alkalmazottak érdemeit elismerő törvényt.

A törvény bizonyos jogokkal ruházza fel az egészségügyi alkalmazottakat, illetve a koronavírus-fertőzésben elhunyt dolgozók utódait.

A jogszabály értelmében a COVID-19 elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi alkalmazottaknak minősülnek a következő kategóriák: az egészségügyi intézményekben, gyógyszertárakban, családorvosi rendelőkben, fogászati rendelőkben dolgozók, illetve szociális gondozásban dolgozók, akik részt vettek a koronanvírus-fertőzés terjedése elleni küzdelemben és a COVID-19 menedzselésében. Ide tartoznak még a katonai tűzoltók, mentősök, a katasztrófavédelem alárendeltségébe tartozó struktúrák alkalmazottai, a COVID-kórházak alkalmazottai.

Utódokon az elhunyt egészségügyi dolgozó házastársa és gyerekei értendők.

A törvény értelmében az elhunyt egészségügyi alkalmazott gyermekei és házastársa az elhalálozásakor kapott bér 75 százalékának megfelelő összegű utódlási nyugdíjra jogosultak. Emellett az elhunyt családja vagy a temetési költségeket álló személy két bruttó átlagbérnek megfelelő összegű támogatásban is részesül.

A koronavírus-járvány idején veszélyes körülmények között dolgozó egészségügyi alkalmazottak ugyanakkor az alapfizetésük akár 30%-át is kitevő pótlékban részesülnek a szükségállapot idején, illetve az azt követő 3 hónapban.

A jogszabály ugyanakkor az egészségügyi alkalmazottak napjává nyilvánítja március 11-ét.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 20., 19:32
  ÉRTÉKELÉS: 5

  De most már gondolom megkapja “mindenki” aki a hatóságok szerint megérdelmi….vagyis a COVID-kórházak alkalmazottai. A többi egészségügyi alkalmazott nem volt veszélyeztetve és nem dolgozott rendkivüli körülmények közt…hisz a korona fertőzött beteg “csak az akinek pozitiv tesztje van”…erről is lehetne beszélni.

 • User
  Dátum: 2020. május 21., 16:28
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Akik a korhàzakban naponta helytàllnak megèrdemlik, de vannak kivètelek is, mint a csalàdorvosi ès poliklinikai rendelőkben kaffogò aszisztensek! Ők anèlkül is busàsan megvannak fizetve!

  • User
   Dátum: 2020. május 21., 18:51
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Akik a korhàzakban naponta helytàllnak megèrdemlik….igy van, csakhogy nem minden korház alkalmazottja kapja meg, csak a megyei korház…..

 • User
  Dátum: 2020. július 7., 21:28
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ezt én csak akkor hiszem mikor látom mert mi még egy lejt sem kaptunk hiába kovidos megyei kórház.Ez ugy van hogy járni jár csak nem jut.Miaz hogy három honapig kaphatják egyszer sem aki ígérte most áljon elé. Vagy elkuldték mig ide ért elpárolgot.Most megint az van ,hogy aki a tuz mellet van melegedik .