Felhívás!

Fizetéspótlékot kapnak a koronavírus elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi alkalmazottak

Fizetéspótlékot kapnak a koronavírus elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi alkalmazottak Románia

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államelnök az új koronavírus elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi alkalmazottak érdemeit elismerő törvényt.

A törvény bizonyos jogokkal ruházza fel az egészségügyi alkalmazottakat, illetve a koronavírus-fertőzésben elhunyt dolgozók utódait.

A jogszabály értelmében a COVID-19 elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi alkalmazottaknak minősülnek a következő kategóriák: az egészségügyi intézményekben, gyógyszertárakban, családorvosi rendelőkben, fogászati rendelőkben dolgozók, illetve szociális gondozásban dolgozók, akik részt vettek a koronanvírus-fertőzés terjedése elleni küzdelemben és a COVID-19 menedzselésében. Ide tartoznak még a katonai tűzoltók, mentősök, a katasztrófavédelem alárendeltségébe tartozó struktúrák alkalmazottai, a COVID-kórházak alkalmazottai.

Utódokon az elhunyt egészségügyi dolgozó házastársa és gyerekei értendők.

A törvény értelmében az elhunyt egészségügyi alkalmazott gyermekei és házastársa az elhalálozásakor kapott bér 75 százalékának megfelelő összegű utódlási nyugdíjra jogosultak. Emellett az elhunyt családja vagy a temetési költségeket álló személy két bruttó átlagbérnek megfelelő összegű támogatásban is részesül.

A koronavírus-járvány idején veszélyes körülmények között dolgozó egészségügyi alkalmazottak ugyanakkor az alapfizetésük akár 30%-át is kitevő pótlékban részesülnek a szükségállapot idején, illetve az azt követő 3 hónapban.

A jogszabály ugyanakkor az egészségügyi alkalmazottak napjává nyilvánítja március 11-ét.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 20., 19:32
  ÉRTÉKELÉS: 5

  De most már gondolom megkapja “mindenki” aki a hatóságok szerint megérdelmi….vagyis a COVID-kórházak alkalmazottai. A többi egészségügyi alkalmazott nem volt veszélyeztetve és nem dolgozott rendkivüli körülmények közt…hisz a korona fertőzött beteg “csak az akinek pozitiv tesztje van”…erről is lehetne beszélni.

 • User
  Dátum: 2020. május 21., 16:28
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Akik a korhàzakban naponta helytàllnak megèrdemlik, de vannak kivètelek is, mint a csalàdorvosi ès poliklinikai rendelőkben kaffogò aszisztensek! Ők anèlkül is busàsan megvannak fizetve!

  • User
   Dátum: 2020. május 21., 18:51
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Akik a korhàzakban naponta helytàllnak megèrdemlik….igy van, csakhogy nem minden korház alkalmazottja kapja meg, csak a megyei korház…..