Felhívás!

Félmillió egyetemista kezdi meg a tanévet

Félmillió egyetemista kezdi meg a tanévet Románia

Október 1-jén új egyetemi tanév kezdődik a romániai felsőoktatási intézményekben. A 2018-2019-es tanévben körülbelül 500.000 diák vesz részt alap-, mesteri-, illetve doktori képzésben. Romániában összesen 54 állami egyetem működik, melyekből 7 katonai.

A felsőoktatási intézmények többségében a 2018-2019-es tanév 32 tanítási hétből, 6 hét vizsgaszesszióból és 4 hét vakációból áll.

Klaus Johannis államelnök Jászvásáron vesz részt az egyetemi év megnyitóján. A Vasile Alecsandri Nemzeti Színházban tartott ünnepségen a város öt állami egyetemének képviselői lesznek jelen. Viorica Dăncilă miniszterelnök Krajován nyitja meg a tanévet, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Krajovai Egyetem évnyitóján vesz részt.

FRISSÍTÉS: A Moldvát Bukaresttel összekötő autópálya megépítését sürgette Klaus Iohannis államfő az öt jászvásári állami egyetem által a nemzeti színházban tartott tanévnyitó ünnepségen.

Az államfő beszédében rámutatott, elengedhetetlenül fontos egy olyan autópálya megépítése, amely összekötné Moldvát az ország többi részével. “Megengedhetetlen, hogy hat órát vegyen fel vonattal a Bukarest és Iaşi közötti táv megtétele, sokkal több időt, mint húsz évvel ezelőtt” – hangoztatta Iohannis.

Az elnök rámutatott, innováció és kutatás terén is visszafelé halad az ország. Ugyanakkor hangsúlyozta, elvárja az egyetemektől, hogy legyenek kreatívak, aktívak és vállalják fel a fiatalok felkészítésének felelősségét, hiszen nekik kell majd jó irányba megváltoztatniuk Romániát.

“Arra bátorítom a tanárokat, kutatókat, diákokat egyaránt, hogy tekintsék az egyetemet a párbeszéd, a konstruktív ötletverseny terének, ahol a tolerancia és a mások értékei iránti tisztelet magától értetődő. Sikert kívánok terveik kivitelezéséhez, legyen megvalósításokban gazdag az új egyetemi év” – zárta beszédét Klaus Iohannis.

FRISSÍTÉS 2: Az egészségügynek és az oktatásnak kell szolgálnia a társadalomfejlesztés alapjául – hangoztatta Viorica Dăncilă kormányfő a krajovai orvosi egyetem tanévnyitó ünnepségén mondott beszédében.

A miniszterelnök rámutatott, ő és az általa vezetett kormány mindig prioritásként kezelte az egészségügy és az oktatás területét. “Az egészségügyben felgyűltek a problémák az elmúlt években, mind a kórházi infrastruktúra, mind az alapok hiánya, mind a humán erőforrás, mind mentalitás tekintetében. Ezért a jelenlegi koalíció és a kormány, amelyet vezetek, befektet az egészségügybe. Értékeljük az orvosok hozzáértését, odaadását, és munkájukért méltányos fizetséget kell kapniuk” – fogalmazott beszédében.

A kormányfő emlékeztetett, március 1-jétől “jelentős, 70 és 170 százalék közötti fizetésemelésben” részesültek az orvosok és asszisztensek, az ő bérüket már a 2022-re előirányzott szintre emelték, a többi egészségügyi alkalmazottnak pedig fokozatosan nő majd a fizetése 2022-ig. Az intézkedés gyakorlatba ültetése nagy költségvetési erőfeszítést igényel, de a kormány szükségesnek tartja, hogy motiválja az orvosokat és akadályozza meg az elvándorlásukat – hangoztatta.

Dăncilă ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a kormány jóváhagyta a rezidensorvosi helyeknek a tavalyi 4000-ről 5.415-re emelését.

“Az önök sikere az egész társadalom sikere. Romániának szüksége van önökre, arra, hogy itthon tartsa egészségügyi szakembereit. Meggyőződésem, hogy elég erősek és kitartóak ahhoz, hogy olyan karriert építsenek maguknak, amilyenre vágynak” – zárta beszédét a miniszterelnök.

(Agerpres, Mediafax, Digi 24)

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.