Felhívás!

FRISSÍTVE: Felfüggesztették a szerdai kormányülést a PNL és az USR PLUS közötti nézeteltérés miatt

FRISSÍTVE: Felfüggesztették a szerdai kormányülést a PNL és az USR PLUS közötti nézeteltérés miatt Románia

Felfüggesztették a szerdai kormányülést, a kabinet 19 órakor ül ismét össze.

A kormányhoz közel álló források szerint Florin Cîţu miniszterelnök fel szerette volna venni az ülés pótlólagos napirendi pontjai közé az Anghel Saligny mérnökről elnevezett országos befektetési tervet is.

Cîţu két nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy az USR minden ajánlásával egyetért az Anghel Saligny beruházási tervvel kapcsolatban, és hogy a terv a minisztériumi véleményezések fázisában van, ezt követően kerül a kormány elé.

Szerdán, a déli kormányülést követően Florin Cîţu kijelentette: tiszteletben tartották az Anghel Saligny beruházási terv véleményezési eljárását. A kormányfő szerint a tervezetet abban az esetben fogadják el a szerdai kormányülésen, ha az a véleményezési eljárás minden szakaszán átment. Hozzátette, nem hiszi, hogy “van olyan miniszter, aki visszaél a hivatalával, és nem végzi a munkáját”.

Kifejtette, a kormány főtitkárságán arról tájékoztatták, hogy a tervezet véleményezése az előírások tiszteletben tartásával történt, és azért nem fogadták még el, mert a pénzügyminisztérium megjegyzéseket fűzött a véleményezéshez, amelyek még feldolgozás alatt állnak. “19 órakor visszatérünk rá, és akkor elfogadásra kerül” – tette hozzá a kormányfő.

Cîţu hangsúlyozta, a kormány napirendjén lévő összes tervezet kapcsán betartották és betartják a törvényes eljárást. “Gondolhatják, hogy senki nem fog közzétenni a Hivatalos Közlönyben egy olyan tervezetet, amely nem tartja tiszteletben az eljárást” – nyomatékosította.

A miniszterelnököt arról is megkérdezték, hogy abban az esetben is elfogadják-e a tervezetet, ha ennek az az ára, hogy az USR PLUS kilép a kormányból. “Ez a tervezet át fog menni. Ha megvan minden véleményezés és teljesült minden eljárás, át fog menni. Én nem hiszem, hogy van olyan miniszter, aki visszaélne tisztségével és nem tenné, ami a kötelessége. Nem hiszem, hogy van ilyen Románia Kormányában. (…) A koalícióból való kilépéssel való fenyegetőzések jönnek-mennek, két nappal ezelőtt még azt mondták, hogy nem lépnek ki, reformokat fogunk véghezvinni a kormányban. Várom, hogy a kollégák vigyék véghez a reformokat” – fogalmazott.

Cîţu megerősítette, hogy az USR minden javaslatát, amelyeket Anca Dragu szenátusi elnök két héttel ezelőtt olvasott fel egy koalíciós ülésen, azonnal elfogadták és belefoglalták a projektbe.

“Nem lehet zsarolva politizálni”

Florin Cîţu kormányfő közölte, hogy az USR PLUS az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolásához köti az Anghel Saligny nevet viselő országos beruházási program támogatását, és ezt úgy kommentálta, hogy ‘nem lehet zsarolva politizálni’.

A miniszterelnök a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti frakcióval lezajlott szerdai tanácskozás után nyilatkozott a sajtónak. Kijelentette, hogy az Anghel Salignyról elnevezett országos beruházási program nem egy párt, hanem Románia lakóinak érdekeit szolgálja.

“Mandátumom kezdetén elmondtam már, megengedhetetlen, hogy megrekedjenek a fejlődésben azok a települések, amelyek nem tudnak hozzáférni az uniós alapokhoz. Ezeknek a településeknek szól ez a program. Ha az USR-s kollégák nem támogatják Románia fejlesztését, rendben van, de ezt mondják ki” – fejtette ki a kormányfő.

Arról, hogy az USR PLUS a SIIJ ügyének rendezéséhez köti a program támogatását, Florin Cîţu kijelentette: korábban támogatta az igazságügyi miniszternek valamennyi javaslatát a különleges ügyészség felszámolására. ‘Sajnos zsarolva és feltételek szabva nem lehet politizálni’ – fogalmazott a kormányfő.

Cioloş: az USR-PLUS minisztereinek nincs keresnivalójuk egy olyan kormányban, amelyikben nem tartják tiszteletben az álláspontjukat

Az USR PLUS minisztereinek nem volt tudomásuk arról, hogy az Anghel Saligny fejlesztési program szerepel a szerdai kormányülés pótlólagos napirendi pontjai között – nyilatkozta szerdán Dacian Cioloş. Az alakulat másik társelnöke, Dan Barna szerint ezzel az üggyel “potenciálisan sérülhet” a koalíciós pártok által aláírt együttműködési megállapodás.

A Digi 24 televíziónak adott nyilatkozatában Cioloş rámutatott, a koalícióban az a megállapodás született, hogy a projekt nem kerül a kormány napirendjére mindaddig, amíg tisztázódnak az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolásának részletei. “Ha kész tények elé állítjuk egymást, azt jelenti, hogy nem akarunk közösen építkezni” – fogalmazott.

Hozzátette, az USR PLUS továbbra is a kormánykoalíció része kíván maradni, a kabinetet azonban nem lehet egy olyan struktúrává alakítani, amely “egy párt belső kampányügyeit megoldani hivatott döntéseket hoz”.

Dacian Cioloş ugyanakkor cáfolta azt a feltételezést, miszerint az igazságügyi és a szállításügyi minisztérium azért nem adta jóváhagyását a tervezethez, mert a koalícióban nem született megállapodás a SIIJ felszámolásáról. “Van egy belső eljárás, amelyet be kell tartani. A minisztériumi jóváhagyásoknak nincs semmi közük a pártok politikai álláspontjához” – nyomatékosította.

Az USR PLUS társelnöke hozzátette, az alakulat nem fog bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen, meglátása szerint azonban minisztereiknek nincs keresnivalójuk egy olyan kormányban, amelyikben nem tartják tiszteletben az álláspontjukat.

A párt másik társelnöke, Dan Barna leszögezte, “potenciálisan sérülhet” a koalíciós pártok által a Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter menesztését követően aláírt együttműködési megállapodás. Hozzátette, a nap folyamán egyeztetni fognak az ügyben az USR PLUS parlamenti frakciójával és az alakulat vezetőségével is, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy megtalálják a legjobb megoldást a koalíción belüli “legalább funkcionális együttműködés” fenntartása érdekében.

Dan Barna: az USR PLUS akár bizalmatlansági indítványt is benyújthat a kormány ellen

Több válaszlépést is lehetségesnek tart az USR PLUS arra, hogy a miniszterelnök a konzultálásuk nélkül tűzte a szerdai kormányülés napirendjére az Anghel Saligny nevet viselő országos településfejlesztési programot – jelentette ki Dan Barna. A párt társelnöke értésre adta, hogy részükről a bizalmatlansági indítvány benyújtása sem kizárt.

A kormányfőhelyettes az USR PLUS parlamenti frakcióival tartott tanácskozás után nyilatkozott a sajtónak. Beszámolója szerint az ülésen megvitatták a lehetséges válaszlépéseket, és “valamennyi opció” számításba jöhet. “Meglátjuk, miként alakulnak a délutáni tárgyalások és mi történik majd a ma esti kormányülésen” – mondta Dan Barna.

A politikus hangsúlyozta, hogy az USR PLUS nem ellenzi a helyi fejlesztéseket, ám jelenlegi formájában az Anghel Saligny program “pontosan olyan, mint Liviu Dragnea korábbi két fejlesztési programja, ami nem fejlesztést, hanem pénzpazarlás és lopást jelentett”.

Dan Barna emlékeztetett, hogy az USR PLUS korábban éppen azért javasolta a program lebonyolításáról szóló rendelettervezet több módosítását is a koalíciós partnereknek, hogy a beruházásokra szánt összegeket átlátható módon, ne politikai szempontok alapján kapják meg az önkormányzatok.

A kormányfőhelyettes emlékeztetett arra is: a hétfői koalíciós tanácskozások során abban egyeztek meg a felek, hogy az USR PLUS szerdán ismerteti az Anghel Saligny programmal kapcsolatos módosító javaslatait, amit meg is tett. “Az késztetett minket válaszlépésre, hogy a kormányülés pótlólagos napirendjére meglepetésszerűen felkerült a programról szóló tervezet” – magyarázta Barna.

Az USR PLUS társelnöke elmondta, hogy az igazságügyi minisztérium még nem véleményezte a sürgősségi rendeletet. Szerinte a kormányfő hitelét rontja, hogy a miniszterelnök ellenőrző testületének vizsgálódásával fenyegette meg ezt a tárcát, ahogy eljárt Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter mandátuma idején is.

Arra a kérdésre, hogy az USR PLUS lehetséges válaszlépései között szerepel-e a bizalmatlansági indítvány benyújtása, Dan Barna kijelentette: “A parlamenti kollégákkal abban egyeztünk meg, hogy mindegyik opció számításba jöhet”.

Kelemen: az USR PLUS számára nem jelent prioritást Románia és a helyi közösségek fejlesztése

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az Anghel Salignyről elnevezett országos beruházási projekt nem egy bizonyos párt érdekeit, hanem a helyi közösségeket szolgálja, az USR PLUS-nak azonban ez nem jelent prioritást.

Kelemen Hunor felidézte, hogy az Anghel Saligny-tervet, amelyről év elejétől tárgyalnak, a PNL és Florin Cîţu miniszterelnök is támogatta. Egy hónappal ezelőtt került első olvasatban a kormány elé, majd a szaktárcák megkezdték róla a véleményezést.

“Mi úgy véljük, hogy szükség van erre a programra” – jelentette ki az RMDSZ elnöke. Kifejtette, az Anghel Saligny-terv különbözik a Helyi Fejlesztések Országos Programjától (PNDL), mert csak néhány ágazatra koncentrál, ezek: a helyi és megyei utak, csatornázás és ivóvízellátás, gázvezeték-hálózat.

“Nem tudjuk elfogadni, hogy a 21. században 22 ezer kilométernyi megyei utunk és 27 ezer kilométernyi helyi utunk nincs felújítva, leaszfaltozva. Nem tudjuk elfogadni, hogy 2021-ben a területi-közigazgatási egységek 57%-ának nincs csatornahálózata és 27%-ának ivóvízhálózata. Ugyanakkor az is elfogadhatatlan, hogy Románia lakosságának mintegy fele nincs rácsatlakozva a gázhálózatra” – mondta Kelemen Hunor, hozzátéve: az adatok tükrében a program támogatói nagyon fontosnak tartják a tervet, amely 50 milliárd lejes keretből valósítana meg fejlesztéseket 6 év alatt.

“És az az USR erre azt mondja, hogy nem prioritás a számukra. Számukra nem prioritás Románia fejlesztése, a helyi közösségek fejlesztése, a helyi közösségek kiemelése ebből az állapotból. Ők egy adott pillanatban mindannyiunkat zsaroltak. Azt mondták: pénzt a SIIJ-ért cserébe. Tehát ha mi módosítás nélkül elfogadjuk Stelian Ion miniszter törvénytervezetét, akkor ők is elfogadják a Saligny-tervet. Ezt nem fogadtuk el mi sem, és Florin Cîţu miniszterelnök sem. Szerintünk ez a projekt nem a PNL, nem az RMDSZ, nem a PSD és nem az USR érdekeit szolgálja, ez egy országos program, amely minden embert és minden közösséget szolgál” – jegyezte meg a kormányfőhelyettes.

Kelemen Hunor szerint a projekt jóváhagyási eljárásakor betartották az előírásokat, és a tervezetbe belefoglalták az USR javaslatait. Kifejtette, elfogadhatatlan, hogy “valaki a végtelenségig blokkolja a kormány munkáját”, ezért tűzték a kabinet 19 órától kezdődő ülésének napirendjére a tervezetet.

“Az USR PLUS nem fog kilépni a kormányból”

Kelemen Hunor szerint nem sérült a koalíciós megállapodás azáltal, hogy a kormányülés szerdai napirendjére felkerült az Anghel Salignyról elnevezett országos beruházási program. Az RMDSZ elnöke kifejtette azt is, hogy szerinte az USR PLUS nem akar kilépni a kormányból.

‘Nem hiszem, hogy szándékukban áll kilépni a kormányból, ez nem fog megtörténni. Ha valaki képes kilépni a kormányból egy településfejlesztési program miatt, akkor el is kell tudni magyaráznia a választóinak, hogy miért tette meg ez a lépést. Én nem hiszek ebben a forgatókönyvben’ – jelentette ki a kormányfőhelyettes a parlamentben arra reagálva, hogy az USR PLUS a kormányból való kilépéssel fenyegetőzött, amiért szerintük a miniszterelnök megszegte a koalíciós megállapodást.

Kelemen Hunor szerint a koalíciós szerződés nem sérült azáltal, hogy a kormányülés napirendjére felkerült az Anghel Saligny program lebonyolításáról szóló rendelettervezetnek egy olyan változata, amit az USR PLUS nem támogatott. Elmondta, hogy az USR PLUS nem készítette elő a kormányülésre a tervezetet módosító javaslatait, ezek csak későn, 14,30-kor érkeztek meg a Victoria-palotába.

Elmondta azt is: ha egy minisztérium nem véleményez egy rendelettervezetet, akkor hallgatólagosan pozitívan véleményezi az adott jogszabályt. Ezt egy kormányhatározat írja elő. ‘Ha mondjuk az igazságügyi minisztérium nem véleményez egy tervezetet az ötnapos határidőn belül, akkor úgy tekinthető, hogy pozitívan véleményezte azt a jogszabályt’ – válaszolta arra a kérdésre, hogy hivatalos visszaélésnek minősül-e, ha egy tárcavezető nem véleményez egy rendeletet. Hozzátette, ha elfogadása előtt a tervezet módosul, akkor újabb véleményezési eljárásra van szükség.

Kelemen Hunor hangsúlyozta, hogy az Anghel Saligny-programot még a költségvetés kiigazítása előtt el kellene fogadnia a kormánynak, mert csak így lehet majd biztosítani a finanszírozását.

Ciolacu szerint az USR PLUS választhat: kilép a kormányból, vagy megszavazza a PSD bizalmatlansági indítványát

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke szerdán Facebook-üzenetben szólította fel az USR PLUS politikusait arra, hogy vagy lépjenek ki a kormánykoalícióból, vagy írják alá a szociáldemokraták bizalmatlansági indítványát.

“Ha nem akarnak ismét nevetségessé válni, az USR PLUS előtt két út áll: vagy kilépnek a kormányból, vagy aláírják a PSD bizalmatlansági indítványát! Mindkét variáns parlamenti szavazatokat feltételez! Akartok legalább ezúttal számítani? Akkor találkozunk a plénumban, a szavazáson!” – írta Ciolacu a közösségi oldalra.

A szociáldemokraták pártelnöke szerint az USR PLUS ismét súlyos politikai válságba taszítja Romániát, mert csakis saját érdekeit tartja szem előtt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.