Felhívás!

EP-választás: kilenc párt és egy független jelölt indulhat, köztük az RMDSZ is

EP-választás: kilenc párt és egy független jelölt indulhat, köztük az RMDSZ is Románia

Kilenc párt és egy független jelölt indulását hagyta jóvá a május 26-i romániai európai parlamenti választáson a Központi Választási Iroda (BEC) pénteken, közöttük a Romániai Magyar Demokrata Szövetségét (RMDSZ) is.

A BEC ellenőrizte a pártok és a független jelöltek által összegyűjtött támogató aláírásokat, és gyakorlatilag valamennyi már bejáratott, ismert romániai párt indulását jóváhagyta, elfogadta a jelöltlistájukat.

Így a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) indíthat külön listát, az ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Dacian Ciolos volt kormányfő által vezetett USR-PLUS szövetség, a Victor Ponta volt kormányfő által vezetett Pro Románia, az RMDSZ, a Traian Basescu védnöksége alatt működő Népi Mozgalom Párt (PMP), a korábban kisebbik kormánykoalíciós pártként működő, jelenleg parlamenten kívüli Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), valamint a Bogdan Diaconu-féle nacionalista Egységes Románia Szövetség (PRU).

A pártokon kívül Gregoriana Tudoran független jelölt támogató aláírásait is rendben találták, őt a Marosvásárhely-Jászvásár autópálya megépítéséért küzdő egyesület támogatja.

A BEC elutasított ugyanakkor két független jelöltet – Daniela Dobrét és Iulian Tiront -, illetve három párt – a Román Nemzet Pártja (Partidul Naţiunea Română), a Szabad Emberek Pártja (Partidul Oamenilor Liberi) és a Demokrácia és Szolidaritás Pártja (Demos) listáját.

Az érintettek árpilis 12-ig fellebbezhetnek a BEC határozata ellen, a listák április 16-án válnak véglegessé, a választási kampány hivatalosan április 27-én kezdődik.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.