Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Felmérés: mélyponton a PSD támogatottsága, a PNL nyerné az EP-választást

Felmérés: mélyponton a PSD támogatottsága, a PNL nyerné az EP-választást Románia

Ha jövő vasárnap tartanák az európai parlamenti választásokat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok 25,2 százalékát szerezné meg, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) csak a második helyen végezne 21,5 százalékkal – derül ki az IRES közvélemény-kutató intézet felméréséből.

A harmadik helyen az USR-PLUS 2020 Szövetség végezne 17,7 százalékkal, a negyedik helyet a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetség (ALDE) szerezné meg 12,7 százalékkal, az ötödik helyezett pedig a Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Románia lenne 11,2 százalékkal.

Hirdetés
Hirdetés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szavazatok 5,1 százalékára számíthat a felmérés szerint, és ezzel bejutna az Európai Parlamentbe. Közel áll a bejutási küszöbhöz Traian Băsescu volt államfő pártja, a Népi Mozgalom Párt (PMP), amely a szavazók 4,7 százalékának bizalmát élvezi. A Demokrácia és Szolidaritás Pártja (Demos) csupán 0,4 százalékot kapna.

Az előző hónaphoz képest megállapítható, hogy a PNL tudta leginkább növelni a táborát, de kisebb előrelépést tett az ALDE, az RMDSZ és a PMP is. Vesztett ugyanakkor a támogatottságából a PSD, az USR-PLUS és Pro Románia.

Johannis az elnökválasztás fő esélyese

A felmérés az ősszel esedékes államelnök-választás potenciális jelöltjeire is rákérdezett, az eredmények pedig azt mutatják, hogy Klaus Johannis hivatalban levő államfő messze a legnépszerűbb a választók körében, az előző hónaphoz képest közel három százalékot javítva az eredményén.

Ha jövő vasárnap rendeznék az államelnök-választást, a polgárok 44,3 százaléka nyomná Klaus Johannis neve mellé a pecsétet, második helyen, messze lemaradva Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) végezne 16,1 százalékkal. Harmadik lenne Victor Ponta (Pro Románia) 12,4 százalékkal, Dacian Cioloș (PLUS) pedig a szavazatok 11,7 százalékára számíthatna. Liviu Dragneára (PSD) csupán a választók 8 százaléka szavazna. A további sorrend: Ludovic Orban (PNL) 2,5%, Dan Barna (USR) 1,7%, Eugen Tomac (PMP) 2,2%, Kelemen Hunor (RMDSZ) 1,1%.

A közvélemény-kutatás az Europa FM rádióállomás megrendelésére készült a március 18 – április 3 közötti időszakban, 1010 szavazati joggal rendelkező (18 éven felüli) személy telefonos megkérdezésével. A hibahatár +/- 3,1%.

(Europa FM)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások