Felhívás!

Elrendelte a szükségállapotot az államfő

Elrendelte a szükségállapotot az államfő Románia

Hétfőtől 30 napra szükségállapotot rendelt el Romániában Klaus Johannis államfő.

Cikkünk frissül!

A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja.

A rendkívüli állapot felhatalmazza a hatóságokat, hogy azonnal vagy – a járványügyi helyzetnek megfelelően – fokozatosan korlátozzák a polgárok szabadságjogait, befagyasszák az alapélelmiszerek, egészségügyi készítmények és energiahordozók árát.

Az azonnal hatályba lépő intézkedések között a belügyminisztérium alá rendelik a mentőszolgálatot, az önkormányzati (helyi) rendőrséget, önkéntes tűzoltóságot, felhatalmazzák a kormányt, hogy közbeszerzési eljárás nélkül vásárolja meg a járvánnyal szembeni védekezéshez szükséges egészségügyi berendezéseket és védőfelszereléseket, segélycsomaggal támogassa a járvány következményei által sújtott gazdasági szereplőket.

A rendkívüli állapot idején fokozatosan bevezethető intézkedésekről a belügyminiszter, illetve a katasztrófavédelmi államtitkár dönt a kormányfő által ellenjegyzett katonai rendelettel. Ezek az intézkedések ideiglenesen korlátozhatják a mozgási, gyülekezési és gazdasági szabadságot, a sztrájkjogot, a családi- és magánélethez, a lakhely sérthetetlenségéhez, az oktatáshoz, és a magántulajdonhoz való jogot.

Johannis az ország lakosságához intézett televíziós beszédében kifejtette: Románia csak akkor tudja hatékonyan felvenni a harcot a koronavírus-járvánnyal, és megvédeni állampolgárai életét, ha késlekedés nélkül a meghozza a legdrasztikusabb óvintézkedéseket.

Az elnök leszögezte: a közszolgáltatások, energiaellátás működni fognak, és szükség esetén befagyasztják a gyógyszerek, alapélelmiszerek, villamosenergia-, víz-, gáz- és távhőszolgáltatás, üzemanyagok árát, az utóbbi három hónap átlagát véve alapul. A rendkívüli állapot idején az egészségügyi intézmények versenyvizsga nélkül felvehetnek új alkalmazottakat, a hatóságok pedig – fokozatosan és szükség esetén – lezárhatják az országhatárokat, elrendelhetik a közúti, vasúti, légi és vízi közlekedés korlátozását – tette hozzá az államfő.

Johannis köszönetet mondott a koronavírus-járvánnyal fáradhatatlanul küzdő orvosoknak és egészségügyi alkalmazottaknak, ugyanakkor felhívást intézett polgártársaihoz, hogy a társadalmi érintkezéseiket a minimálisra csökkentve segítsék a járvány terjedésének megfékezését.

A rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendelet azonnal hatályba lépett, de öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Korlátozható bizonyos termékek ára

“Az új koronavírus okozta pandémiát csak olyan rendkívüli intézkedésekkel lehet megállítani, amelyek már bizonyították pozitív hatásukat a vírus által súlyosan érintett országokban. Ezek az intézkedések a közegészségügyre és a társadalmi-gazdasági területre vonatkoznak, ugyanakkor korlátozhatják az alapvető emberi jogokat és szabadságokat. Bármennyire is nehéz ezekhez a korlátokhoz alkalmazkodni, ez az egyetlen módja annak, hogy megmentsük szeretteink és a körülöttünk élők életét. Nagyon fontos az emberek pontos tájékoztatása, ezért el szeretném mondani, hogy mit is jelent tulajdonképpen a most kihirdetett szükségállapot” – mondta az államfő.

Kifejtette: a gyermekek és az egyetemi hallgatók védelme érdekében a szükségállapot idejére felfüggesztik az óvodák, iskolák és egyetemek tevékenységét.

“Nagyon fontos csökkenteni ezekben a nehéz időkben a polgárok pénzügyi terheit, ezért a szükségállapot idején a gyógyszerek és orvosi felszerelések, az alapélelmiszerek, a közművek, mint például a villamos- és hőenergia, a gáz, a víz és a csatorna, valamint az üzemanyag ára korlátozható a rendkívüli állapot kihirdetését megelőző három hónap átlagának keretein belül” – mondta Johannis.

Azt is elmondta, hogy a koronavírus elleni küzdelem költségeit az egészségügyi minisztérium fedezi, az ellátásra minden Romániában tartózkodó személy jogosult.

“Azok számára, akik a koronavírus-fertőzés miatt otthoni elkülönítésben vannak, támogatási rendszert dolgoznak ki, amelyeket a helyi hatóságok hajtanak végre” – tette hozzá az államfő.

Johannis elmondta: a koronavírus-fertőzés hatásai által érintett cégeket az érvényben lévő törvényektől eltérő rendelkezésekkel segítik.

“Szociális védelemben részesülnek azon gazdasági ágazatok munkavállalói és családtagjai, amelyeknek tevékenységét a hatóságok részben vagy egészben leállították” – jelentette ki Johannis.

Kifejtette: fizetésemelésre jogosultak azok az alkalmazottak, akik nem kaphatnak szabadnapot gyerekük felügyeletére, míg zárva tartanak az iskolák, amennyiben a másik szülő nem kapott szabadnapot erre a célra.

Ez alatt az időszak alatt támogatják a home office rendszerű munkát (távmunkát) mind az állami, mind a privát szférában, és elektronikus formában igényelhetők a szociális juttatások és szolgáltatások.

Ugyanakkor egyszerűsítik az egészségügyi eszközök és felszerelések beszerzését, a szükségállapot ideje alatt nem kötelező a közbeszerzésekre vonatkozó rendelkezések betartása.

A rendkívüli állapot ideje alatt, néhány kivételtől eltérően, felfüggesztik a területi munkaügyi felügyelőségek által végzett ellenőrzéseket, és a bíróságokon is csak a sürgős ügyeket tárgyalják.

Bármennyire is nehéznek tűnik, tartsunk egymástól megfelelő távolságot

Klaus Johannis államelnök azt üzeni a román állampolgároknak, hogy a koronavírus előidézte válsághelyzetben kísérjék figyelemmel a hatóságok felhívásait, szigorúan tartsák be a szabályokat, korlátozzák minimálisra utazásaikat, kerüljék a tömeget, és tartsanak megfelelő távolságot egymástól.

“Vigyázzanak szeretteikre jobban, mint bármikor, főleg az idős, beteg személyekre. Bármennyire is nehéznek tűnik, tartsanak megfelelő távolságot egymástól. Eddig pont az ilyen jellegű, szigorú szabályok betartása segített hozzá a fertőzés elterjedésének ellenőrzés alatt tartásához vagy legalább lelassításához bizonyos vidékeken. Az új koronavírus terjedésének megakadályozása nagy erőfeszítést, rugalmasságot és gyorsaságot igényel” – mondta Johannis.

Hangsúlyozta, a szükségállapot kihirdetése lehetőséget nyújt az illetékes hatóságoknak, hogy elfogadjanak olyan azonnali hatályú, vagy fokozatosan életbe lépő intézkedéseket, mint például az országhatárok lezárása, bizonyos vendéglátóegységek vagy más intézmények ideiglenes bezárása.

Az államfő szerint ha indokolt lesz, le lehet majd fokozatosan zárni a közutakat, a vasúti, tengeri, folyami, légi közlekedést bizonyos útvonalakon.

Ha a helyzet feltétlenül úgy kívánja majd, azonosítani fognak és igénybe fognak venni különböző raktárakban felhalmozott védőfelszereléseket, fertőtlenítőszereket és gyógyszereket, nyomatékosította még Johannis.

Hangsúlyozta azonban, hogy mindezen intézkedéseknek ideiglenes jellegük lesz.

“Személyesen fogom ellenőrizni minden minisztériumnál és hatóságnál, hogyan ültetik gyakorlatba az intézkedéseket” – figyelmeztetett még az államfő.

Hozzátette, nem vagyunk egyedül a járvány megállítását célzó küzdelemben, mivel ez globális méretű, és Románia együttműködik az európai uniós partnerekkel ezen a téren.

Versenyvizsga nélkül is alkalmazható munkaerő

“Elrendeltem, hogy a belügyminisztérium struktúrái, az egészségügyi intézmények és a szociális ellátást nyújtó szolgálatok versenyvizsga nélkül is alkalmazhassanak munkaerőt, hogy tudjanak eleget tenni a felmerülő szükségleteknek. Elrendeltem ugyanakkor az egészségügyi tárca büdzséjének kiegészítését, hogy a szükséges orvosi felszerelést, fogyóanyagokat, gyógyszereket sürgősen meg lehessen vásárolni közvetlen beszerzési eljárással a pandémia idején” – fejtette ki Johannis.

Az államfő ugyanakkor köszönetet mondott az orvosoknak és az egészségügyi személyzetnek fáradhatatlan munkájukért és az elmúlt időszakban tett erőfeszítéseikért.

Az elnök ugyanakkor arról biztosított mindenkit, hogy belefoglaltak a rendeletbe minden olyan intézkedést, amelyek lehetővé teszi az egészségügyi személyzet védelmét biztosító felszerelés gyorsított eljárással történő beszerzését.

“Készen állok arra, hogy a román állampolgárok életének és egészségének védelmében az Orban-kormánnyal együtt meghozzuk a legszigorúbb intézkedéseket. Azonban bármilyen intézkedéseket is hoznak a hatóságok, ezeknek nem lesz hatásuk, ha az emberek nem tartják magukat szigorúan ezekhez” – mondta Johannis.

A teljes, román nyelvű rendelet ITT érhető el.

Ciolacu: szerdán vagy csütörtökön megszavazzuk a parlamentben

A parlament legkésőbb csütörtökön megszavazza a szükségállapotról szóló államelnöki dekrétumot, jelentette ki Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke.

“A házbizottság távkonferencia keretében ül össze, legkésőbb holnap (kedd – szerk. megj.) megvizsgáljuk a szöveget, és szerdán vagy csütörtökön szavazunk. Az eljárás a következő lesz: jómagam és Titus Corlăţean úr, valamint az üléstitkárok elmegyünk a képviselőház székhelyére, megnyitjuk az ülést, és az alsóház rendszerén keresztül fog zajlani a szavazás” – mondta Ciolacu a România TV műsorában.

A szavazási eljárásról a házbizottságok együttes ülésén döntenek, de mindenképpen betartják a törvényes előírásokat és az alkotmányt.

Ciolacu hozzátette ugyanakkor, hogy a parlament kiegészítheti a dekrétumot.

“Ha elutasítjuk, bár véleményem szerint ennek lehetősége nem áll fenn, akkor visszakerül az államelnökhöz, aki kiad egy semmisnek nyilvánító másik dekrétumot” – magyarázta Ciolacu.

Hozzátette, nem hiszi, hogy a szükségállapot különös gondokkal fog járni, ha a belügyminisztérium felelősségteljesen hozza meg a szükséges intézkedéseket.

“Nem mi vagyunk az első ország sem Európában, sem a világon, amely szükségállapoztot hirdet” – szögezte le, hozzátéve azonban, hogy véleménye szerint elég későn jön ez az intézkedés.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.