Felhívás!

Elindította az igazságügyi minisztérium az új legfőbb ügyész kinevezési eljárását

Elindította az igazságügyi minisztérium az új legfőbb ügyész kinevezési eljárását Románia

Elindította az igazságügyi minisztérium Románia új legfőbb ügyészének kinevezési eljárását.

A szaktárca közleménye értelmében a procedúra március 13-ától április 5-éig tart.

Az új legfőbb ügyészt a bírák és ügyészek jogállásáról szóló, 2004/303-as törvényben rögzített eljárás szerint választják és nevezik ki.

A válogatáson való részvételre vonatkozó kérelem mellé a jelentkezőknek csatolniuk kell többek között egy tevékenységi tervet, önéletrajzukat, valamint a szakmai tevékenységüket kiértékelő legutóbbi jelentést – részletezi honlapján a szaktárca.

A jelentkezéseket március 28-áig fogadják, majd 29-én közzéteszik a minisztérium weboldalán a törvény által előírt feltételeknek megfelelő pályázók listáját. A jelöltek meghallgatására április 3-án és 4-én kerül sor, az eredményeket április 5-én hozzák nyilvánosságra.

Az igazságügyi miniszter által a legfőbb ügyészi tisztségre kiválasztott jelölt kinevezését előbb a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegének kell véleményeznie, ezt követően pedig a tárcavezető elküldi a javaslatot az államfőnek – ismerteti az eljárást a szaktárca.

A legfőbb ügyészi tisztséget jelenleg betöltő Augustin Lazăr mandátuma április 28-án jár le. Tavaly októberben Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezte Lazăr tisztségből való elmozdítását, a legfőbb ügyész azonban magtámadta a döntést a bíróságon.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.