Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta a parlament a nyugdíjpont 40 százalékos emeléséről szóló módosítást

Elfogadta a parlament a nyugdíjpont 40 százalékos emeléséről szóló módosítást Románia

Elfogadta kedden a parlament a költségvetés-kiigazításról szóló tervezetet, azzal a PSD-s módosító javaslattal együtt, amelynek értelmében 40 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke.

Hirdetés
Hirdetés

A tervezetet 242 támogató, 147 ellenszavazattal, 11 tartózkodás mellett fogadta el a plénum.

A törvényhozók döntése szerint hatályon kívül helyezik a nyugdíjak 14 százalékos emelését előíró cikkelyt. Így érvényben marad a nyugdíjtörvény, amely szerint 40 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke.

Egy másik, szintén a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett módosítás szerint 1 milliárd lejjel növelik az önkormányzatoknak szánt összeget, a megyeszékhelyek pedig további 500 millió lejt kapnak, amelyet egyenlő módon, politikai színezettől függetlenül osztanak szét közöttük.

Egy másik módosítás értelmében 5,635 millió lejjel egészítik ki a képviselőház költségvetését. Az összeget a decemberi parlamenti választások nyomán tisztségbe kerülő törvényhozók parlamenti irodáinak felszerelésére szánják.

Jóváhagyta a plénum azt a módosítást is, miszerint a pedagógusok a hatályos törvényben előírtaknak megfelelően, azaz még ebben az évben megkapják a béremelést. Emellett 400 millió lejt hagytak jóvá a gazdasági minisztérium számára a Start-Up Nation program finanszírozására, illetve azt is megszavazták, hogy utaljanak ki 20 millió lejt a bukaresti Nemzet Megváltása székesegyház munkálatainak folytatására.

Az RMDSZ javaslatára ugyanakkor elvetették azt a – szakbizottságokban megszavazott – módosító javaslatot, amely szerint “az EU által elfogadott módszertan értelmében az államadósság év végén nem haladhatja meg a bruttó hazai termék 40 százalékát”.

A tervezet vitáján a PNL képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman felelőtlenséggel vádolta meg a szociáldemokratákat. “PSD, felelőtlenség a neved. Romániát Görögországgá akarjátok változtatni. Ez egy felelőtlen politikai lépés, amely figyelmen kívül hagyja, hogy Romániát járvány sújtja, hatalmas kiadásaink voltak, mert ti üresen hagytátok a raktárakat. A szakadék szélére sodorjátok Romániát” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a PNL alkotmányossági kifogást emel majd a törvény ellen.

A PSD képviselőházi frakcióvezetője, Alfred Simonis a parlamenti vitán kijelentette: a liberálisok már hónapok óta “hadakoznak Románia időseivel”, és Ludovic Orban kormányfő azért harcol, hogy ne kelljen megemelnie a nyugdíjakat 40 százalékkal. “A módosítást elfogadja a parlament, és a nyugdíjak 40 százalékkal nőnek” – szögezte le a szociáldemokrata törvényhozó.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, George Dircă bejelentette: pártja nem szavazza meg a költségvetés-kiigazítást a PSD és ALDE által módosított formában, mert az az “olcsó populizmus” terméke, felelőtlenségről tanúskodik, és gazdasági válságba sodorja az országot.

Călin Popescu-Tăriceanu független szenátor, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke kijelentette, párttársaival együtt “a legkisebb habozás nélkül” megszavazza a nyugdíjak 40%-os emelését. “Felkérem Iohannist, Orbant, Cîţut, hogy próbáljanak megélni havi 1000 lejből, amennyiből jelenleg 1,4 millió nyugdíjas él az országban, majd mondják el, hány napot bírták” – érvelt Tăriceanu.

Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor bejelentette, hogy a szövetség törvényhozói megszavazzák a 40%-os nyugdíjemelést, mivel tiszteletben akarnak tartani két fontos elvet: a következetesség és a kiszámíthatóság elvét. Kifejtette, bár a költségvetési helyzet jelentősen megváltozott ahhoz képest, amikor a parlamentben 2019-ben megszavazták a nyugdíjak 40%-os emeléséről szóló 27-es törvényt, az RMDSZ következetes akar maradni korábbi álláspontjához, és megszavazza a 40%-os emelést.

Az RMDSZ képviselői tisztában vannak a pandémia előidézte “válság kihívásaival”, de szerintük megoldásokat kell találni annak érdekében, hogy Románia közpolitikái “egyszer s mindenkorra a következetesség és a kiszámíthatóság”‘ elvét kövessék – szögezte le Tánczos.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. szeptember 23., 0:48
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Hat ez a szelkakas nagyon jo! Sok ingyen elo hitvany gazember miert szavaztok most ilyen torvenyeket azt hiszitek, hogy ezert vissza fognak valasztani titeket?

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 22., 19:53
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Felelőtlen UDMR honatyák! Majd amikor az infláció az egekig ugrik mivel fogjátok magyarázni a bizonyítványt? Persze ti nem fogjátok annyira érezni, mert megalapoztátok magatoknak az anyagi háttért. A lényeg az, hogy a parlamenti választások előtt látszodjatok bőkezűeknek az ámítható választópolgáraitok szemében.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 23., 15:56
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Felül kellene vizsgálni a nyugdíjakat mert aki 40 évét dolgozott nem annyira érdemes mind aki 15 évet dolgozott! A nyugdíjat nem ajándékba adják hosszú kitartó évek kemény munkája!