Felhívás!

Az EMSZ óvása nyomán a regionális pártok is állíthatnak urnabiztosokat a vasárnapi választáson

Az EMSZ óvása nyomán a regionális pártok is állíthatnak urnabiztosokat a vasárnapi választáson Románia

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) óvása nyomán a regionális pártok is állíthatnak urnabiztosokat a vasárnap tartandó romániai önkormányzati választásokon – jelentette be Csomortányi István, az EMSZ társelnöke keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: a Központi Választási Iiroda (BEC) korábban olyan szabályozást fogadott el, amely szerint a parlamenti képviselettel nem rendelkező EMSZ az önkormányzati választásokon nem állíthatott volna urnabiztosokat még olyan településeken sem, amelyeket jelenleg a szövetséget alkotó pártok valamelyikéhez tartozó polgármester vezet. A diszkriminatívnak tartott szabályozást az EMSZ és más regionális pártok óvása nyomán hétfőn módosította a Központi Választási Iroda.

Csomortányi István üdvözölte a döntést, mely – szerinte – a választások tisztaságának megőrzését segíti elő. Úgy értelmezte, ezzel az EMSZ azt bizonyította, hogy a bukaresti hivatalokban is képes megküzdeni a magyar érdekek érvényesítéséért.

Csomortányi pozitívnak ítélte az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) politikai szövetségével létrehozott EMSZ választási kampányát. Kijelentette: a közel száz polgármesterjelöltjük, és 2200 képviselőjelöltjük a helyi célokról beszélt a kampányban.

Arra is kitért, hogy a kampányt megelőzően a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is tárgyalni szerettek volna az összefogásról, a nagyobbik magyar politikai szervezet azonban elzárkózott ettől. Így az EMSZ egyoldalúan mondott le a jelöltállításról, vagy vonta vissza a jelöltjeit azokon a helyeken, ahol két magyar jelölt indulása veszélyeztette volna a magyar közösség céljainak elérését. E helyszínek sorában többek között Marosvásárhelyt és Szatmárnémetit, Maros és Szatmár megyét említette.

A politikus megállapította: ma Erdélyben több olyan település és megye is van, ahol az EMSZ jelöltjeinek vagy az EMSZ által támogatott függetleneknek a sikere hozhatja el a magyar közösség sikerét. Ezek sorában Marosvásárhelyt, Barótot és Székelykeresztúrt említette.

Külön kitért Nagyváradra és Bihar megyére, ahol szerinte abban az esetben lehet magyar alpolgármester vagy magyar tanácselnök-helyettes, ha pártja képviselői bejutnak a két önkormányzati testületbe. Ezt azzal magyarázta, hogy Biharban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a választási verseny abszolút esélyese, mellyel az EMSZ az elmúlt években jó kapcsolatokat épített ki, jelöltjeik helyenként együtt kampányoltak. Az RMDSZ Biharban a szociáldemokraták szövetségesének számít, ezért a szövetség és a PNL kapcsolatai elmérgesedtek. Kijelentette: az erdélyi magyarok érdekei ellen szól, aki az önkormányzati választásokon is a nagyobbik magyar erőt megjelenítő RMDSZ “monopóliumépítését erőlteti”.

Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető alelnöke szerint az erdélyi magyar egypártrendszer erőltetése felgyorsítja azt a folyamatot, hogy az RMDSZ-ből kiábrándult magyarok más pártokban keressék a boldogulást. Úgy vélte “két darabban kell egyben tartani az erdélyi magyar szavazótábort, úgy, hogy a két darab időnként egymásra találjon”. Szerinte a parlamenti választások idején elengedhetetlen az összefogás, de az önkormányzati választásokon visszatetsző lenne az egypártrendszer, hiszen az erdélyi magyarok háromnegyede olyan településen él, amelyen többséget alkot.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. szeptember 22., 21:16
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Nezve a Kezdin zajlo igergeteseket 4 ev mulva metropolisz ovezet leszunk[lekorozzuk Las Vegast],lessz strandunk ketto is,loverseny palyank,20 km.vizvezetek kicserelve tehat 20 km ujra aszfaltozott utca,fodott uszodank,foter udvarterei modernizalva,repuloter,foldalatti[metro] kacsalabon forgokastelyok[fonokoknek]es meg sorolhatnam csak azt nem ertem hogy mind ezt mibol ha a mandatum utolso honapjaiba kezdnek elkapkodni mint a tyuk a tak.ny utan.Bar ne lenne igazam de az ev vegeig HA kihuzzak a konfekciok,akkor lass majd tejbe vajba furdest halott penz halott varos!!!Teljesen hulyenek neznek minket!?