Hirdetés
Hirdetés

Egy százalékkal emelik a kötelező magánnyugdíj-alapba fizetendő járulékot

Egy százalékkal emelik a kötelező magánnyugdíj-alapba fizetendő járulékot Románia

A kormány a szerdai ülésén várhatóan elfogadja a kötelező magánnyugdíj-alapba fizetendő járulékok 3,75%-ról 4,75%-ra történő emelését 2024. január 1-jétől.

Hirdetés
Hirdetés

Az intézkedésről a magánnyugdíj-alapokról szóló 2004/411-es törvény 43. cikke 3. bekezdésének módosításáról szóló sürgősségi rendelet fog dönteni.

Az indoklás szerint az intézkedés, amely a második nyugdíjpillérhez való hozzájárulást a jelenlegi 3,75%-ról egy százalékkal 4,75%-ra emeli 2024-ben, az országos helyreállítási tervben (PNRR) és kormányprogramban is szerepel.

A kormány emellett a román gazdaság számára prioritást élvező területeken megvalósuló garanciaprogramok jóváhagyásáról és finanszírozásáról szóló sürgősségi rendeletet is elfogad az ülésen. Négy garanciaprogramot készülnek létrehozni, amelyeken keresztül biztosítják a finanszírozáshoz való hozzáférést a Covid-19 világjárvány okozta likviditási hiánnyal küzdő vállalkozásoknak.

Az ülésen elfogadják a 2022-2026-os országos drogstratégia és ennek végrehajtására vonatkozó cselekvési terv jóváhagyásáról szóló határozattervezetet.

FRISSÍTÉS: Elfogadták a sürgősségi rendeletet

A kormány szerdán elfogadott sürgősségi rendelete szerint a jelenlegi 3,75 százalék helyett az alkalmazottak bruttó bérének a 4,75 százalékát utalják ezentúl a munkaadók a kötelező magánnyugdíjalapokba – tájékoztatott a munkaügyi minisztérium.

A közlemény szerint a nyugdíjrendszer második pilléréhez való hozzájárulás megemelését az országos helyreállítási terv (PNRR) írja elő. Az intézkedés célja a nyugdíjrendszer, illetve a második pillér közép és hosszú távú fenntarthatóságának a biztosítása.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a második pillérhez való hozzájárulást a bruttó bér alapján számolják ki, befizetésének határideje pedig megegyezik a társadalombiztosítási járulékok befizetésének a határidejével.

A Pénzügyi Felügyelet (ASF) adatai szerint idén január végén a kötelező magánnyugdíjalapok aktívái elérték a 89,63 milliárd lejt, ez 15 százalékos növekedést jelent a múlt év januárjához képest.

A magánnyugdíjalapok kezelői az összeg 88 százalékát romániai értékpapírokba, jelentős részben államkötvényekbe vagy a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett részvényekbe fektették.

Az ASF adatai szerint január végén a kötelező magánnyugdíjalapok 7,814 millió személy nyugdíjjárulékát kezelték.

Romániában hét magánnyugdíjalap kezeli a második pillérhez való hozzájárulásokat: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN és Vital.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük