Hirdetés
Hirdetés

Európába látogat Joe Biden, részt vesz a brüsszeli NATO- és EU-csúcson is

Európába látogat Joe Biden, részt vesz a brüsszeli NATO- és EU-csúcson is Külföld

Joe Biden várhatóan a jövő héten csatlakozik az EU és a NATO vezetőihez Brüsszelben. Az amerikai elnök március 24-én előbb a NATO brüsszeli csúcstalálkozóján, majd néhány órával később a szintén Brüsszelben tartandó uniós csúcson is részt vesz – adta hírül a Fehér Ház tájékoztatása nyomán a Fox News.

Hirdetés
Hirdetés

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára kedd délután jelentette be Biden európai útját. Mint mondta, az amerikai elnök csatlakozik az Európai Tanács szervezte csúcstalálkozóhoz is, hogy megvitassa „az Ukrajnával, illetve az orosz invázióval kapcsolatos kapcsolatos közös aggodalmakat”  és biztonsági, védelmi kérdéseket, valamint megerősítse az USA szilárd elkötelezettségét az Ukrajna mellett kiálló országok szövetsége iránt.

Moszkva szankcionálta Bident és Blinkent

Oroszország szankciókat vezetett be az amerikai vezetés tagjai és a velük kapcsolatban álló személyek, köztük Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter ellen – közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

Az orosz diplomáciai tárca honlapján közzétett 13 fős “feketelistán” szerepel még Lloyd Austin védelmi miniszter, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője, Daleep Singh helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó, Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) igazgatója, Hunter Biden, az amerikai elnök fia, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és volt demokrata párti elnökjelölt, Adewale Adeyemo, a pénzügyminiszter első helyettese és Reta Jo Lewis, az amerikai Export-Import Bank elnöke és igazgatótanácsának elnöke.

Az orosz külügyminisztérium szerint az intézkedést válaszul arra a példátlan, Washington “rendkívül oroszgyűlölő kurzusából” eredő szankciósorozatra hozták meg, amelynek célja az amerikai hegemónia fenntartása és Oroszország elszigetelése. A tárca a lista további kiterjesztését helyezte kilátásba olyan amerikai tisztviselőkre, katonatisztekre, törvényhozókra, üzletemberekre, szakértőkre és médiaszemélyiségekre, akik szerintük ruszofóbok, szították az Oroszország elleni gyűlöletet, vagy korlátozó intézkedéseket vezettek be.

A közlemény szerint ugyanakkor Oroszország nem utasítja vissza a hivatalos kapcsolatok fenntartását, ha azok nemzeti érdekeit szolgálják, és szükség esetén megoldja majd a feketelistán szereplő személyek státusából eredő problémákat magasszintű kapcsolatfelvétel szervezése céljából.

Ugyancsak ellenintézkedésént, Moszkva Kanadával kapcsolatban egy 313 személy, köztük Justin Trudeau miniszterelnök, valamint Melanie Joly külügyminiszter és Anita Anand védelmi miniszter nevét tartalmazó szankciós listát hozott nyilvánosságra.

(Hirado.hu/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük