Felhívás!

Egészségügyi minisztérium: nem ajánlott megelőző jelleggel jódtablettát szedni

Egészségügyi minisztérium: nem ajánlott megelőző jelleggel jódtablettát szedni Románia

Nem ajánlott megelőző jelleggel jódtablettát szedni, mert pajzsmirigybetegséget okozhat – hívja fel a figyelmet az egészségügyi minisztérium.

Az elmúlt napokban gyakori témává vált a jódkészítmények nukleáris incidens esetén való alkalmazása – ennek kapcsán adott ki tájékoztatást a szaktárca.

Ebben leszögezik, nukleáris incidens előidézte vészhelyzet esetén csak az első órákban javasolt a kálium-jodid szedése, és az egészségügyi minisztérium feladata megszervezni a készletek biztosítását az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) ajánlásai alapján.

A kálium-jodid készítményeket az Antibiotice Rt. állítja elő és az állami tartalékokat és különleges problémákat kezelő országos igazgatóság (ANRSPS) tárolja. Szükség esetén a megyei egészségügyi hatóságok a lehető legrövidebb időn belül kiosztják ezeket a lakosságnak – áll még a minisztérium közleményében. 

Endokrinológus: hiba kálium-jodidot szedni, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy ki voltunk téve radioaktív jódnak

Cătălina Poiană, a Román Endokrinológiai Társaság elnöke pénteken úgy nyilatkozott, hogy hibás döntés kálium-jodidot szedni, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy radioaktív jódnak voltunk kitéve.

“A kálium-jodid terápiát a pajzsmirigy védelmére használjuk, amikor a szervezet radioaktív jódnak van kitéve. Ez esetben ugyanis fennáll a pajzsmirigyrák későbbi kialakulásának kockázata” – nyilatkozta az endokrinológus az Agerpres-nek.

Nyomatékosította azonban, hogy a kálium-jodid csak a radioaktív jód ellen véd, más radioaktív anyagoknak való kitettség esetében nincs hatása. Emiatt biztosnak kell lenni abban, hogy egy nukleáris baleset esetén a felszabaduló izotóp valóban radioaktív jód. Hiba kálium-jodidot szedni, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy radioaktív jódnak vagyunk kitéve. A kálium-jodid szedésekor is jelentkezhetnek mellékhatások, és egy sor ellenjavallata is van az alkalmazásának.

Az orvos elmondta, hogy a kálium-jodid szedése a radioaktív felhőnek való kitettséget követő első két-nyolc órában ajánlott, de úgy vélik, hogy a kitettség után 24 óráig még hasznos az alkalmazása.

“A radioaktív jódnak való kitettség nem mindannyiunkat veszélyeztet egyformán. Például a 60 év felettieknek nem is kellene kálium-jodidot szedni, kivéve, ha nagyon közel voltak a nukleáris baleset helyszínéhez, vagy ha a sugárzási dózis olyan nagy, hogy a pajzsmirigyet elpusztíthatja, ez azonban kizárólag a baleset helyszínén fordulhat elő. A radioaktív jódnak való kitettséget követően a csecsemők, a gyermekek, a terhes vagy szoptató nők esetében a legmagasabb a későbbiekben kialakuló pajzsmirigyrák kockázata, emiatt kell őket elsőkként evakuálni, vagy megfelelő oltalom alá helyezni egy ilyen szerencsétlenség bekövetkezte esetében” – magyarázta az orvos.

Cătălina Poiană határozottan azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ne szedjenek megelőző jelleggel, orvos megkérdezése nélkül kálium-jodid tablettát, és bízzanak meg az egészségügyi szakemberek ajánlásában.

Meggyőződését fejezte ki, hogy az illetékes állami szervek figyelemmel kísérik a sugárzás szintjét, és hogy minden intézkedést megtesznek a lakosság védelme érdekében egy nukleáris baleset esetén.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások