Hirdetés
Hirdetés

Stoltenberg: a NATO nem részese az ukrán-orosz konfliktusnak, és nem akar háborút Oroszországgal

Stoltenberg: a NATO nem részese az ukrán-orosz konfliktusnak, és nem akar háborút Oroszországgal Külföld

A NATO példátlan szankciókat vezetett be Oroszország ellen, azonban az észak-atlanti szövetség védelmi együttműködés, és nem akar háborút Oroszországgal – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek pénteki rendkívüli tanácskozását megelőző sajtónyilatkozatában.

Hirdetés
Hirdetés

Stoltenberg hangsúlyozta: “Szövetségeseink védelme iránt elkötelezettek vagyunk, erről nem is szabad, hogy félreértés essék”. Hozzátette: a zaporizzsjai atomerőmű elleni orosz támadásról szóló hírek is arra mutatnak rá, hogy ez a háború mennyire vakmerő és felelőtlen, és mennyire fontos, hogy mihamarább vége legyen, és Oroszország kivonja minden csapatát a térségből.

A tanácskozáson személyesen részt vevő Antony Blinken amerikai külügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta: “Oroszország Ukrajnával szembeni, provokálatlan, előre megfontolt agresszióját követően a NATO gyorsan, egységesen és határozottan fogott össze”, és azonnal elindította a gyorsreagálású erőit a szövetség keleti részeibe.

Blinken hozzátette: “ahogy a főtitkár is mondta, a mi szövetségünk egy védekező erő, nem törekszünk konfliktusra. De ha mégis arra kerül sor, készen állunk rá, és meg fogjuk védeni a NATO-hoz tartozó tagállamok összes területét.”

Jens Stoltenberg a külügyminiszteri tanácskozást követő sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy “az elkövetkező napok valószínűleg még rosszabbak lesznek, több halált, szenvedést és pusztítást hoznak majd, ahogyan az orosz erők keményebb fegyvereket vetnek be, és folytatják támadásaikat az egész országban”.

A NATO-főtitkár kijelentette: a szövetség nem támogatja az ukrán vezetés kérését, miszerint repüléstilalmi övezetet kellene létrehozni Ukrajna felett, hogy megakadályozzák az orosz légicsapásokat.

“Megértjük az elkeseredettséget, de a repüléstilalmi zóna bevezetése teljes körű háborúhoz vezethet Európában” – jelentette ki Stoltenberg. Azt is leszögezte: a NATO nem küld csapatokat Ukrajna területére. A szövetségesek egyetértenek abban, hogy a NATO-s katonai gépeket nem lehet bevetni az ukrán légtérben, se csapatokat Ukrajna területén – fogalmazott. Hozzátette azonban, hogy a NATO felelőssége, hogy megakadályozza “Putyin elnök háborújának” az ukrán határokon kívüli kiterjedését.  

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország kazettás bombákat vet be Ukrajnában. Ez a fegyver a nemzetközi szokásjog alapján tiltott fegyvernek minősül. Stoltenberg ismételten felszólította Putyin elnököt, hogy fejezze be a háborút, vonja ki csapatait Ukrajna területéről, és kezdjen feltételek nélküli diplomáciai tárgyalásokba.

Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője pénteki Twitter-üzenetében arra hívta a fel a figyelmet, hogy katasztrofális következményei lehetnek annak, hogy Oroszország atomerőműveket támad meg. “A zaporizzsjai erőművet ért tüzérségi támadás és az ebből eredő tűz egész Európát veszélyeztetheti” – hangsúlyozta. Arra az újságírói kérdésre, hogy az EU-nak meg kellene-e állítania az orosz energiaáramlást, Borrell, még  a NATO-ülésre érkezve, kijelentette: “mindent meg kell fontolnunk, továbbra is napirenden van minden”.

Az orosz hadsereg pénteken átvette az ellenőrzést a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű felett. Korábban az atomerőmű sajtószolgálata azt közölte, hogy az erőmű területén tűz ütött ki, és a háttérsugárzás változatlan. Később az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata azt közölte, hogy az erőmű ötszintes oktatási és kiképzőközpontjának felső három szintje égett, a tüzet eloltották.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. március 6., 20:50
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Az európaiak már nem tudom hányadszor rúgják bokán és t@k@n magukat. Olyan szankciókat osztogatnak amivel földbe döngölik a gazdaságot. Messzemenően meg lehetett volna előzni a háborút, ha az USA nem NATO-zik Ukrajnában. Ők (az USA) nem igazán veszítenek a háború miatt, Európának viszont a migránsválság és a Covid19 krízis után már csak ez hiányzott. Közben Kína csendesen mosolyog a bajsza alatt, gondolva bizonyára ezeknek a fejére ment a sok demokrácia. És még nem is beszéltünk az energiaválságról, ahol a németek sorra állítsák le az atomerőműveiket, hogy pótolják mivel… orosz földgázzal. Hajrá “zöldek”, hajrá Európa. Isten áldja a magyart.

  • User
   Dátum: 2022. március 7., 11:46
   ÉRTÉKELÉS: -7

   Olyan nincs, hogy valakit szankcionálunk és az ránk nem hat vissza. Mit akarsz? Feküdjünk le még jobban az oroszoknak? Európa elaludt, most kapott egy ébresztő pofont. Remélem gyorsan felébred és végre meglépi azt, amit már 8 éve, a Krím félsziget lerohanásakor meg kellett volna: függetleníti magát az orosz gáztól.

   • User
    Dátum: 2022. március 7., 20:49
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Nem kell lefeküdni az oroszokkal de az USA-val sem. Mert addig keverték a szart amíg ez lett belőle. Amerikának nem érdeke, hogy az EU és Oroszország gazdaságilag együttműködjenek. Pedig meg kellene becsülnie Európát, mert egyedül nem fog bírni Kinával.

    • User
     Dátum: 2022. március 8., 14:26
     ÉRTÉKELÉS: 7

     Az USA szépen eladja lejárt szavatosságú fegyvereit…gondolja valaki ,hogy ajándékba adja? Majd egyszer ők is kérnek valamit( vagy már kértek )ahogy Virág elvtárs mondta Pelikánnak.

 • User
  Dátum: 2022. március 7., 10:58
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Orosz gázzal…de meddig? Már a nagy zöldőrülett közepette reaktiválni akarnak egy pár atomerőművet ,pedig év végéig még a megmaradt 4 -et is be akarták zárni.Rájöttek hogy f…g l nem lehet pirosra tojást festeni.
  Pedig jön a Húsvét vagy nem tudom minek az ünnepe ,mert ugye a Karácsonyt is valami barmok téli ünnepekre akarták keresztelni.