Felhívás!

Egészségügyi miniszter: egyre kevesebb a súlyos COVID-19 eset

Egészségügyi miniszter: egyre kevesebb a súlyos COVID-19 eset Románia

Egyre kevesebb a súlyos COVID-19 eset – állapította meg kedden késő este a román közszolgálati televízió műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a járvány csökkenő szakaszában vagyunk, négy-öt hete kétszáz körül van az intenzív osztályon kezelt betegek száma.

“A súlyos, lélegeztető gépet igénylő esetek száma egyre csökken” – hangsúlyozta Tătaru.

Hozzátette: az utóbbi időben alacsony a vírus közösségi terjedése, fertőzésgócok leginkább az öregotthonokban, ideggyógyászati intézményekben fordulnak elő, emiatt visszaesett a napi tesztelések száma is.

A tünetmentes, de fertőzött személyeket továbbra is be kell utalni a kórházba

A tárcavezető szerint nem lehet egyidőben lazítani a korlátozásokat és ugyanakkor beengedni a közösségbe olyan személyeket, akik koronavírus-hordozók és terjesztik a betegséget.

Meglátása szerint a tünetmentes betegeket kórházba kell utalni és ott kell tartani addig, amíg negatív teszteredményt produkálnak.

115 millió maszkot oszt szét a minisztérium 2,3 millió rászoruló között

Tătaru elmondta: a vonatkozó közbeszerzés lejárt, szerdán bontják fel az ajánlatokat és hirdetnek nyertest.

A miniszter szerint minden megyében “azonosították az összes rászoruló személyt”, akikhez a megyei közegészségügyi igazgatóságokon, illetve a helyi önkormányzatokon keresztül juttatják el a maszkokat.

Valószínűleg június 15-én nyithatnak a bevásárlóközpontok

A tárcavezető szerint mielőtt erre sort kerítenének, még kielemzik a június 1-jén bevezetett lazítások hatásait.

Tătaru elmondta: az az elképzelés, hogy több lépésben nyissák meg a mallokat, előbb az üzletek nyithatnak, majd a vendéglők, végül a mozik és a játszóházak.

A miniszter úgy értékelte, ‘még időbe telik’, amíg az élet visszatér a normális kerékvágásba.

“Lehetséges, hogy a nyár folyamán megnyílnak a délutáni iskolák, a magán bölcsődék és óvodák” – mondta el annak kapcsán, hogy június 12-én véget ér az iskolai év, és a szülőknek nem lesz tovább lehetősége otthon maradni felügyelni a gyerekeket.

Leghamarabb a nyár végén térhetünk vissza a járvány előtti életünkhöz

Kinyitnak a bevásárlóközpontok, folytatódnak a sportversenyek, igaz, nézők nélkül, megnyílnak a strandok, ötszáz személynél alacsonyabb nézőszámmal lehet koncerteket szervezni – sorolta a lazításokat a miniszter és azt mondta: a következő lépés előtt fel kell mérni ezek hatásait.

Ősztől számolnak azzal is, hogy “együtt fogunk élni a vírussal”, de úgy, hogy a közösségi terjedés nagyon alacsony szintű legyen. Ugyanakkor arra számítanak, hogy a lakosság egy részében kialakul az immunitás a vírussal szemben. Egy esetleges második hullám súlyossága attól függ, hogy a lakosság milyen hányadánál alakul ki az immunitás – magyarázta a miniszter.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.