Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă: nem akartam az igazságüggyel kapcsolatos sürgősségi rendeleteket kiadni

Dăncilă: nem akartam az igazságüggyel kapcsolatos sürgősségi rendeleteket kiadni Románia

Nem akart az igazságszolgáltatással kapcsolatos sürgősségi kormányrendeleteket kiadni, mert nem tartotta helyesnek, jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke kedd este.

“Nem akarok többé az igazságszolgáltatásról beszélni. A mai (keddi – szerk. megj.) ülésen nem esett szó erről a témáról. (…) Nem akartam az igazságszolgáltatással kapcsolatos sürgősségi kormányrendeleteket kiadni, mert nem tartottam helyesnek, és nem is adtam ki” – fejtette ki Viorica Dăncilă a PSD országos végrehajtó bizottságának ülését követő sajtótájékoztatón, arra a kérdésre, hogy milyen álláspontra helyezkedik ezután a PSD a büntetőtörvénykönyvvel kapcsolatban.

A sajtó azon kérdésére, hogy Liviu Dragnea felkérte-e ilyen sürgősségi rendelet kiadására, a kormányfő azt válaszolta, hogy volt egy olyan vélemény a párton belül, miszerint ki kell adni sürgősségi rendeletet bizonyos, igazságszolgáltatásra vonatkozó kérdésekben.

Hirdetés
Hirdetés

“Nem láttam ezeket a módosításokat, nem adtam ki azokat, mert mindig éreztem, hogy ez sebezhetővé teszi az országot, ha a kormány kiadná ezeket a rendeleteket. (…) Nem mondtam azt, hogy ezek a rendeletek helytelenek lettek volna, azt sem, hogy helyesek, (…) lehet, hogy némelyik intézkedést meg kell hozni, de talán a parlamentben. Én azt gondoltam, hogy számomra az ország a fontos, nem kockáztathatom meg, hogy Románia ellen foganatosítsák a 7-es cikkelyt (az uniós alapszerződés 7. cikkelye – szerk. megj.)” – szögezte le a kormányfő.

Megemlítette, nyílt párbeszédet kell folytatni ebben a kérdésben az európai vezetőkkel.

“A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének a tagjai akarunk maradni, de nem fogunk ezért könyörögni. Emelt fővel akarunk erről tárgyalni, azt hiszem, a frakciónak is érdeke, hogy nagyobb számú EP-képviselője legyen. Nyíltan akarunk beszélni velük. Nem fogunk könyörögni azért, hogy ne zárjanak ki. A jelek azonban nem erre mutatnak. Sőt. Minket felfüggesztettek, de a PSD felé irányuló jelzések jelenleg pozitívak” – említette még meg a PSD ügyvivő elnöke.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük