Felhívás!

Csökken az egyetemisták száma

Csökken az egyetemisták száma Románia

A hazai felsőoktatási intézményeknek is segíteniük kell leszámolni azzal a tévhittel, hogy az országban túl sok fiatal jár egyetemre – hangoztatta a tegnapi egyetemi tanévnyitón Klaus Johannis államfő, hozzátéve: valójában az uniós tagállamok közül Romániában a legalacsonyabb a felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok aránya, írja az MTI.

 

Johannis szerint a fiatalok szakmai felkészültsége nem javítható gyenge és kétes értékű képzést nyújtó egyetemekkel, előrelépés csak a felsőfokú oktatás hitelének helyreállításától várható. Az államfő burkoltan bírálta a szociálliberális kormányt, amiért késlekedik a doktori iskolák akkreditálásának szabályozásával. Rámutatott: a plágiumbotrányok sok kárt okoznak a romániai oklevelek nemzetközi megítélésének, hátrányos helyzetbe hozzák az oklevelüket tisztességes munkával megszerző romániai hallgatókat, csak azért, mert „néhányan olyan tudományos fokozatokra vágytak, amelyeket nem érdemeltek ki”. Johannis szerint az ország fejlődését csak az igazságra, kritikus gondolkodásra és tisztességre nevelő egyetemek alapozhatják meg.

Tegnap országszerte csaknem félmillió hallgató számára kezdődött meg az egyetemi tanév, közülük 340 ezren az állami egyetemeken részesülnek alap-, illetve 90 ezren mesterképzésben. A magánegyetemek hallgatóinak száma megközelíti a 34 ezret, a katonai felsőoktatásban 6600-an tanulnak. A számvevőszék egy tavalyi tanulmánya szerint a rendszerváltás óta eltelt több mint negyed évszázadban 30 százalékkal esett vissza az egyetemi hallgatók száma, akik az ország valamivel több, mint száz felsőfokú oktatási intézményébe járnak. A 30–34 éves korosztály alig több mint 20 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, míg az európai átlag meghaladja a 35 százalékot, és uniós cél, hogy az évtized végéig elérje a 40 százalékot.

A hazai közvéleményben azért alakult ki az a meggyőződés, hogy túl sok fiatal jár az országban egyetemre, mert a kilencvenes években tucatszám alakultak az országban olyan magánegyetemek, amelyekre szinte bárki beiratkozhatott, ha hajlandó volt kifizetni a tandíjat. A felsőoktatási akkreditációs szabályok szigorodása, a csalók ellen indult büntetőperek és munkaerőpiaci elvárások azonban fokozatosan visszaszorították ezeknek a „diplomagyáraknak” a népszerűségét, így a közhiedelemmel ellentétben ma már nem olyan könnyű „megvásárolni” az egyetemi oklevelet Romániában, mint egy-két évtizeddel korábban.

Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke azt nyilatkozta tegnap Alexandrián, az egyetemi év megnyitóján, hogy a tanulók érdekében módosítani kell a romániai oktatási rendszert. Azt mondta, Romániában komoly vitát kell folytatni az oktatás helyzetéről, mert előfordulhat, hogy a sok reformmal „megfeledkeztek” az oktatás alanyáról, a gyerekről.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.