Felhívás!

Elítélik az erőszakot

Remélhetőleg mihamarabb megoldást találnak a katalóniai népszavazással kapcsolatban kialakult helyzetre, jelentette ki Teodor Meleşcanu külügyminiszter tegnap Kolozsváron. Az RMDSZ elítéli az aránytalan rendőri túlkapást, áll a Szövetség tegnapi közleményében.

 

A Szíjjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón arról is megkérdezték Meleşcanut, mi Románia álláspontja a Katalóniában tartott népszavazással kapcsolatban. „Még nincs hivatalos álláspontunk, elviekben amellett vagyunk, hogy párbeszédre van szükség Katalónia helyzetének megoldása érdekében. Minden ehhez hasonló kezdeményezésnek az alkotmány és a vállalt kötelezettségek betartásával kell zajlania, az érintett közösség és az államok kormányai közötti párbeszéd útján kell megoldást találni. Spanyolország stratégiai partnerünk, és reméljük, hogy mihamarabb megoldást találnak erre a gondra” – mondta Meleşcanu.

Az RMDSZ elítéli a függetlenségi népszavazás napján tapasztalt erőszakot, úgy véli: az aránytalan rendőri túlkapás – ahogyan soha semmilyen erőszakos cselekedet – nem vezet előre, nem vezethet semmi jóra, áll a Szövetség közleményében. „Egy ország állampolgárainak, de közösségeinek is joga van a szabad véleménynyilvánításhoz − amennyiben ez az igény több millió állampolgár részéről fogalmazódik meg, annak semmiképpen sem szabad elkerülnie az ország vezetőinek figyelmét. Tapasztalatból tudjuk: a többség erejének sosem szabad a kisebbségek elnyomására irányulnia egy demokráciában, a többségnek minden körülmény között felelősnek kell lennie az ország területén élő kisebbségekért.” Hozzáteszik, a feszültséget csakis párbeszéddel lehet rendezni, „további zavargásoknak nincs helyük Katalóniában!”

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.