Felhívás!

Cseke Attila: mindenki megszerzi a védettséget, de jobb megoldás az oltás

Cseke Attila: mindenki megszerzi a védettséget, de jobb megoldás az oltás Románia

Mindenki meg fogja szerezni a védettséget, de jobb és kevésbé kockázatos megoldás az oltás felvétele, mint a betegségen való átesés – figyelmeztette polgártársait Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter kedden, amikor újra megdőlt az országban szinte minden korábbi járványügyi rekord.

A tárcavezető arra utalt, hogy a járvány mostani, negyedik hulláma immár olyan sok embert megfertőzött az országban, hogy az oltatlanok most már nem igazán reménykedhetnek abban, hogy elkerülik a betegséget. Két nappal korábban Alexandru Rafila mikrobiológus, aki Romániát képviseli az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) úgy fogalmazott: kicsi a valószínűsége, hogy az oltatlanok ne fertőződjenek meg, mert a jelenlegi hullámban dominánssá vált vírustörzs háromszor ragályosabb az eredeti variánsnál.

Cseke Attila kifejtette: a román egészségügyi rendszer hősies erőfeszítéseket tesz a fertőzöttek megfelelő kezelése érdekében, amiről csak elismeréssel lehet beszélni, de a járvány leküzdésének mégiscsak a megelőzés, a vakcina felévétele az egyedüli módja. Mint mondta: ha a románok “olyan országot akarnak, mint odakint”, akkor példát kell venniük a többi uniós országtól, ahol az átoltottság kétszerese a romániainak.

A tárcavezető a Bukarest határában, lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegek számára felállított mobil kórház üzembe helyezése alkalmából beszélt a covid-kórházak kapacitásának növelését célzó erőfeszítésekről. Megemlítette: kinevezésekor, egy hónappal korábban, 630 súlyos beteget ápoltak koronavírusfertőzéssel az intenzív terápiás részlegeken, számuk ma már megközelítette az 1700-at.

Arra a kérdésre, hogy mikor terjeszti a kormány a parlament elé azt a jogszabály-tervezetet, amely kötelezővé tenné a védettségi igazolást az egészségügyi dolgozók számára, Cseke Attila azt mondta: miután leváltották a Citu-kabinetet, ezt az ügyvivő kormány már nem teheti meg, de a kabinet – törvényhozói mandátummal is rendelkező – tagjai szerdán saját törvényjavaslatukként fogják beterjeszteni a tervezetet a parlamentben.

Romániában a beoltható lakosság 34 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát, az egészségügyi dolgozók körében pedig augusztusban 54, az orvosok körében pedig 67 százalékos volt az átoltottság.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.