Felhívás!

Ciucă: meghosszabbítjuk a vészhelyzetet, de nem zárjuk le az országot

Ciucă: meghosszabbítjuk a vészhelyzetet, de nem zárjuk le az országot Románia

A veszélyhelyzet meghosszabbítását előíró határozattervezet van a pénteki kormányülés napirendjén, jelentette be Nicolae Ciucă ügyvivő kormányfő. A veszélyhelyzetet 30 nappal hosszabbítják meg a tervezet szerint.

Nicolae Ciucă emlékeztetett, hogy csütörtök este az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) úgy döntött: javasolja a veszélyhelyzet további 30 napos meghosszabbítását december 14-étől kezdve. Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője bejelentette, a következő 30 napban az eddigi rendelkezések maradnak érvényben, amelyeket kiegészítettek a sífelvonókon alkalmazandó szabályokkal.

Az ügyvivő kormányfő hangsúlyozta, a kormányülésen az országos vészhelyzeti bizottságnak a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozatáról döntenek csak, megcáfolva ezáltal az ország újbóli lezárásáról terjengő álhíreket.

“Mindannyiunk felelőssége, hogy tegyünk a COVID-19-járvány terjedésének fékezése érdekében”

Az intézményes intézkedések mellett minden egyes állampolgárnak be kell tartania az egészségügyi óvintézkedéseket a COVID-19-járvány terjedésének fékezése érdekében, ez mindannyiunk felelőssége – jelentette ki a kormányülésé elején Nicolae Ciucă.

“Nem csupán a kormány tagjaiként, hanem egyszerű állampolgárokként, szülőkként, rokonokként is kell üzennünk az óvintézkedések betartása érdekében ebből az intézményből, mert mindannyiunk felelőssége úgy viselkedni, hogy a járvány terjedését minél jobban kordában tartsuk. Ez mindenkinek személyes, polgári felelőssége, az emberek képesek megérteni a helyzet súlyosságát, és mindannyiunk hozzájárárulásával ki tudjuk egészíteni az intézményes szinten hozott intézkedéseket” – mondta Ciucă.

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője az ülésen beszámolt a hatóságok által az elmúlt napokban az egészségügyi rendszer támogatására foganatosított intézkedésekről, rámutatva, hogy elkezdtek szétosztani a kórházaknak 500 darab oxigéngenerátort. Aláírtak ugyanakkor egy keretszerződést további 2000, nagyobb kapacitású oxigéngenerátor beszerzésére is, ezeket két-három hét múlva szállítják. Fontos azonban, hogy a lakosság is kivegye a részét az erőfeszítésekből, hangsúlyozta.

Jóváhagyta a kormány a veszélyhelyzet 30 nappal való meghosszabbításáról szóló határozatot

Jóváhagyta pénteki ülésén a kormány azt a határozatot, amely szerint december 14-étől 30 nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában.

A határozatot az egy nappal korábban az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) által jóváhagyott formában szavazta meg a kabinet.

A CNSU 58-as számú határozata értelmében továbbra is érvényben maradnak az eddigi korlátozások, kiegészülve a sífelvonók működését szabályozó intézkedésekkel, amelyek részleteit az egészségügyi és a gazdasági miniszter közös rendeletében rögzítik.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.