Felhívás!

Cîțu: ha az USR akarja, megnézhetjük, hogy milyen formában tudjuk helyreállítani a koalíciót

Cîțu: ha az USR akarja, megnézhetjük, hogy milyen formában tudjuk helyreállítani a koalíciót Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) folytatja tárgyalásait a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) a Ciucă-kormány parlamenti támogatásáról – közölte szerdán Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök. A PNL elnöke reményét fejezte ki, hogy a szerdai nap folyamán még sort kerítenek egy megbeszélésre az USR vezetőivel, és megtalálják a módját a tavalyi választások után megalakult koalíció helyreállításának.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a liberálisok megegyeztek-e a PSD-vel a kormányalakításról, Cîţu azt felelte: még mindkét párttal tárgyalásokat folytatnak, a PSD-vel és az USR-vel is. “Remélem, hogy ma még lesz egy megbeszélésünk az USR-vel” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a PNL “száz százalékosan” Nicolae Ciucă kijelölt miniszter mögött áll.

Nicola Ciucă kormányalakítási mozgásterének bővítéséről azt mondta, a kijelölt miniszterelnöknek az a megbízatása, hogy egyezkedjen a politikai pártokkal, és ha szüksége van a mozgástér kibővítésére, akkor előbb kérjen rá engedélyt a PNL vezetőségétől. Ha a tárgyalások megkívánják, akkor a PNL küldöttségét ő maga fogja vezetni – szögezte le Cîţu.

“Szükség van arra, hogy szemtől szemben, férfiasan, bátran és őszintén tárgyaljunk, kimondjuk, amit ki kell mondanunk, és utána nézzük meg, hogyan tudjuk helyreállítani a koalíciót” – nyilatkozta az USR-vel esedékes tárgyalásokról.

Az ügyvivő kormányfő az újságírók faggatózását elhárítva azt mondta, nem szeretne a sajtón keresztül üzenni az USR-nek, személyes találkozóra van szükség. A tárgyalások után megtörténhet, hogy az USR visszatér a kormányba, tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a PSD-vel szóba került-e a minisztériumok elosztása, Cîţu úgy felelt, a szociáldemokraták többször jelezték, hogy nem óhajtanak kormányra lépni. Hozzátette, nem érti a PSD által megfogalmazott igényeket, tekintve, hogy egy héttel ezelőtt még az ellenzékben akartak maradni.

Cîţu azt is kijelentette, hogy nem tartja lehetségesnek a PNL-ből és az PSD-ből álló egykori Szociálliberális Szövetség (USL) újjáélesztését. “Az az érzésem, hogy valójában nem akarnak egyezkedni semmiről” – mondta a PNL elnöke a PSD-ről.

Ciucă nem szándékozik visszaadni mandátumát

Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök szerdán azt mondta, nem adja vissza mandátumát, és az utolsó percig a kormányalakítás sikerén fog dolgozni úgy, hogy szombatig be tudja terjeszteni a parlament elé a kormányprogramot és a miniszterjelöltek listáját.

Ciucă a PNL székházában válaszolt az újságírók kérdéseire. Kifejtette, szombaton éjfélkor jár le a kormányprogram benyújtásának és a miniszterjelöléseknek a határideje, és ő nem fogja visszaadni megbízatását, hanem eltökélt szándéka tartani magát ehhez a határidőhöz. “Senki előtt nincs zárva az ajtó, folytatjuk a tárgyalásokat” – fogalmazott.

Azt is elmondta, megbízatása egyelőre arra vonatkozik, hogy szerezzen támogatást egy PNL-RMDSZ alkotta kisebbségi kormányhoz. Tárgyalási körének bővítéséről a PNL országos politikai bürójának kell döntenie, erre legkésőbb pénteken sort kellene keríteni – vélekedett a kijelölt kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy találkozik-e az USR elnökével, Dacian Cioloşsal, Nicolae Ciucă úgy felelt: “Beszéltem vele. Ma, most itt vagyunk, elmegyünk erre a találkozóra, a megbeszélésre és utólag beszámolunk.”

Az újságírók azt is megkérdezték tőle, hogy a PNL végleg lezárta-e a PSD-vel való tárgyalásokat. “Nem, az ajtó nincs zárva senki előtt. Folytatjuk az egyezkedéseket, a tárgyalásokat, hogy megoldást találjunk.”

USR: találkozhatunk, ha a PNL a koalíció visszaállítása mellett dönt, és többé nem tárgyal a PSD-vel

Amint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőtestületei a koalíció visszaállítása mellett döntenek, és letesznek a Szociáldemokrata Párttal (PSD) való egyezkedésről, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kész tárgyalóasztalhoz ülni a PNL-vel – mondta szerdán Ionuţ Moşteanu, az USR szóvivője.

Moşteanu kifejtette, pártját egyelőre nem kereste meg a PNL és az RMDSZ a kormányalakítási tárgyalások ügyében, a hivatalos álláspont továbbra is az, hogy a PNL egy kisebbségi kormányhoz kéri a támogatást. “Abban a pillanatban találkozhatunk, ahogy a PNL döntéshozói a koalíció visszaállítása mellett döntenek, és többé nem tárgyalnak a PSD-vel” – mondta.

Az USR szóvivője szerint higgadt hangvételű megbeszélésre van szükség, amelyen megszabják a reformok ütemtervét és a lefektetik a koalíción belüli döntéshozatal szabályait.

“A PNL-nek döntenie kell: vagy az USR, vagy a PSD. Mi egy jelzést várunk. A döntés a PNL kezében van, de egyértelmű és felvállalt döntést kell hoznia” – fogalmazott Moşteanu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.