Felhívás!

Cîţu: együtt fogjuk megtalálni a közös miniszterelnök-jelöltet

Cîţu: együtt fogjuk megtalálni a közös miniszterelnök-jelöltet Románia

A PNL, a PSD és az RMDSZ közös miniszterelnök-jelöltet fog nevesíteni az államelnökkel esedékes cotroceni-i tárgyalásokon – jelentette ki Florin Cîţu, a PNL elnöke a szerdai kormányalakítási megbeszélést követően.

“Egymás között fogjuk megtalálni a megoldást, és azt fogjuk ismertetni az államelnök úrral. Nem megyünk oda megoldás nélkül” – szögezte le Cîţu, akit a miniszterelnök személye kapcsán elakadt tárgyalásokról kérdeztek az újságírók.

A leendő kormány összetételéről annyit mondott, várhatóan két új minisztérium lesz, az egyik a vállalkozói szférával, a másik a szociális kérdésekkel foglalkozik majd. Feladatkörüket a későbbiekben pontosítják.

Florin Cîţu reményét fejezte ki, hogy a kormányalakítási tárgyalások vasárnap lezárulnak, és jövő héten sor kerülhet a kabinet beiktatásáról döntő parlamenti szavazásra.

A PSD-vel és RMDSZ-szel folytatott szerdai megbeszélést nagyon jónak nevezte, hozzátéve, természetes, hogy vannak viták közöttük, hiszen két különböző ideológia felől érkezve kell megtalálniuk a közös nevezőt.

Nem értenek egyet a luxusadóval

Florin Cîțu elmondta, a Nemzeti Liberális Párt nem ért egyet azzal, hogy plusz adót vessenek ki azokra a román állampolgárokra, akik dolgoznak és vagyont halmoznak fel.

“Romániában minden jövedelem meg van adóztatva, itt most arról van szó, hogy plusz büntetést akarunk-e kiróni arra, aki dolgozott és vagyont halmozott fel élete során. Nekem ez nem tűnik normálisnak. Azzal egyetértek, hogy fel kell számolni az adócsalást, de azzal nem, hogy azoktól a román állampolgároktól, akik dolgoznak, kockázatot vállalnak, befektetnek és közben fizetik az adót, még több pénzt kérjünk, mondván, hogy eljött a társadalmi igazságtétel ideje. Ezzel nem értünk egyet, de az adócsalás mindennemű formájának felszámolását támogatjuk” – mondta a PNL elnöke a szerdai kormányalakítási tárgyalások után.

Azt is leszögezte, nem mondanak le arról az ígéretükről, hogy az adók nem fognak emelkedni. A nyugdíjemelésről azt mondta, a PNL nem ellenzi azt, a kormányprogram már eddig is előírt jövő évre egy 5 százalékos nyugdíjemelést, de “ehhez előbb ki kell számolni, hogy a jövő évre becsült deficit keretei között maradunk-e.” Ha a nyugdíjemeléssel meghaladják a becsült deficit kereteit, akkor csak a beruházásokra szánt keretből vehetnének el, ebbe a megoldásba pedig nem fognak belemenni – jelentette ki Cîţu.

A PNL vezetősége pénteken fog tárgyalni Ludovic Orban nyilatkozatairól

Florin Cîțu közölte, a Nemzeti Liberális Párt vezetősége pénteken fog tárgyalni a volt pártelnök, Ludovic Orban nyilatkozatairól.

A PNL vezetőjét arról kérdezték az újságírók, kizárják-e a pártból Ludovic Orbant. “Tárgyalni fogunk Orban úr közelmúltban tett nyilatkozatairól, az államelnök és a PNL elnöke ellen intézett támadásairól, és meglátjuk, milyen döntést hoz a párt végrehajtó testülete” – felelte Cîţu.

Megerősítette ugyanakkor, hogy a PSD-vel való kormányzást látja járható útnak. “Sajnos a volt partnereink lepaktáltak az AUR-ral, a PSD-vel, velünk nem akartak szövetkezni, itt és most pedig kormányt kell biztosítanunk a román állampolgárok számára. Azoknak, akik ránk szavaztak, azt üzenem, hogy azon elvek és intézkedések közül, amelyekért megszavaztak minket, egy sem fog eltűnni ebben a kormányzásban” – ígérte Cîţu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.