Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Visszautalták az ügyészségnek az 1989-es forradalom ügyének vádiratát

Visszautalták az ügyészségnek az 1989-es forradalom ügyének vádiratát Románia

Visszautalta a katonai ügyészségnek a legfelsőbb bíróság az 1989-es forradalom ügyének vádiratát, amelyben emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják Ion Iliescu volt államfőt és Gelu Voican Voiculescu egykori kormányfőhelyettest – tudatta szerdán az Agerpres hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

A katonai ügyészek öt éve porolták le az 1989-es aktákat, és 2019-ben emeltek vádat Iliescu ellen, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

A több ezer sértett részvételével kezdődött per még előzetes – a bűnvádi eljárás és a periratok szabályosságát vizsgáló – szakaszában elakadt.

Tavaly októberben a bíróság kizárta az ügyészség bizonyítékainak egy részét, egyebek között az 1989-es forradalom eseményeinek kivizsgálására a 90-es években létrehozott szenátusi különbizottság jelentését, Voiculescunak és Iliescunak a bizottság előtt tett vallomásait, a Román Hírszerző Szolgálat előzetes állásfoglalását, a hadsereg több levéltári anyagát, valamint többtucatnyi sértett fél nyilatkozatát.

A legfelsőbb bíróság szerdán közzétett jogerős végzése szerint a vádiratban talált rendellenességek miatt a bűnvádi eljárást meg kell ismételni, így 32 évvel a több mint ezer emberéletet követelő véres események után sem kezdődhet meg a felelősök büntetőjogi elszámoltatása.

A 91 éves volt elnököt és két, még életben lévő feltételezett bűntársát emberiesség elleni bűncselekményekkel, 862 ember halálát és 2150 ember sebesülését okozó katonai diverzió megszervezésével vádolják. Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceausescu kommunista diktátor elűzése után az állam politikai és katonai vezetését a Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) ragadta magához, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket.

A 12 kötetre rúgó, 3280 lapot tartalmazó vádirat szerint 1989. december 22. (a diktátor menekülési kísérlete) és 30. között mintegy 12 millió 600 ezer töltényt lőttek ki Romániában.

Az aktív politizálástól több mint egy évtizede visszavonult Ion Iliescu 1990 és 1996, valamint 2000 és 2004 között volt Románia államfője.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások