Felhívás!

Cîţu: az országos helyreállítási tervet nem lehet újratárgyalni az Európai Bizottsággal

Cîţu: az országos helyreállítási tervet nem lehet újratárgyalni az Európai Bizottsággal Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîţu szerint az országos helyreállítási tervet (PNRR) nem lehet újratárgyalni az Európai Bizottsággal. A politikus csütörtök este közölte, az uniós alapokért felelős ügyvivő miniszteri minőségében aláírta a PNRR-vel kapcsolatos utolsó dokumentumot is.

A közszolgálati televíziónak (TVR) nyilatkozva Florin Cîţu elmondta, a román hatóságok legfennebb 2023-ban kérhetik majd Brüsszeltől az országos helyreállítási terv “finomhangolását”, ha a tervezett beruházások egy részének megvalósítása akadozik. “Ám a PNRR újratárgyalása nulláról indulna, és pénzt veszítenénk” – jelentette ki.

A PNL elnöke elmondta, európai alapokért felelős ügyvivő miniszterként csütörtökön aláírta az utolsó dokumentumot is, ami szükséges ahhoz, hogy megérkezzen Romániába az uniós helyreállítási alapból lehívott támogatás első részlete, 1,8 milliárd euró. Az összeget többek között arra fordítják, hogy az adóhatóság (ANAF) informatikai rendszeréhez csatlakoztassák a hazai cégek pénztárgépeit. Hangsúlyozta, hogy ezt a pénzt nem lehet például nyugdíjakra költeni.

A PNL ellenezni fog bármilyen populista intézkedést

Florin Cîțu kijelentette, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ellenezni fog bármilyen populista intézkedést az új kormány mandátuma alatt

A közszolgálati televíziónak nyilatkozva a PNL elnöke a nagykoalíció létrejöttét kompromisszumos megoldásnak nevezte. “Magam sem örülök, hogy ide jutottunk. (…) Azért kötöttük ezt a kompromisszumot, mert Romániának stabil kormányra van szüksége ebben az időszakban. (…) Én vagyok szerintem az a politikus, aki a legtöbb engedményt tette azért, hogy az ország érdekében ez a kompromisszum megvalósuljon” – jelentette ki.

Florin Cîţu hangsúlyozta, a PNL továbbra is kiáll a liberális elvek mellett, ellenezi fogja a populista intézkedéseket, és őrködni fog afölött, hogy ne csorbuljanak a polgárok jogai, mint ahogy az a Szociáldemokrata Párt (PSD) 2017-2019 közötti kormányzása alatt történt. Hozzátette, a PSD korábban olyan intézkedéseket is hozott, amelyek kárt okoztak a román gazdaságnak.

Kérdésre válaszolva elmondta: azért nem szólalt fel a kormány beiktatásáról döntő parlamenti ülésen, mert a PNL álláspontját Nicolae Ciucă miniszterelnök ismertette.

Arra a kérdésre, hogy a liberálisok a PSD helyett miért nem a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) kormányoznak, kijelentette: “Nekünk sem tetszik ez a megoldás, de csak ez volt működőképes”.

Florin Cîţu tagadta, hogy Klaus Iohannis sugallta a PSD kormányra lépését. Szerinte az államfő mindössze megoldást sürgetett a politikai válságra, nem szólt bele abba, hogy milyen legyen a kormány összetétele. “Egy olyan megoldást találtam, amiről tudtam, hogy el fogja nyerni az államfő tetszését” – tette hozzá.

A politikus elismerte, hogy jelenleg feszültségek vannak a PNL-ben, de ez szerinte más pártoknál is így van. Közölte azt is: nem érzi úgy, hogy veszélyben lenne a pártelnöki széke.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.