Felhívás!

Ciolacu: a PSD augusztusban bizalmatlansági indítványt nyújt be

Ciolacu: a PSD augusztusban bizalmatlansági indítványt nyújt be Románia

A szociáldemokraták úgy döntöttek, augusztusban benyújtják a bizalmatlansági indítványt az Orban-kormány ellen – jelentette be csütörtökön Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke.

“Megengedhetetlen Klaus Iohannis államfő hozzáállása, méltóságán aluli. Megértem Iohannis elnök gondját, miután kormánya elveszítette az ellenőrzést a járvány és a gazdasági válság fölött. Nem értem viszont azt a rögeszméjét, hogy máshol keresse a bűnbakokat a pandémiát és a gazdasági helyzetet illetően. Az a kétségbeesés, amellyel a PSD-t támadja, igazolja azt a tényt, hogy kormánya teljesen elveszítette az ellenőrzést a pandémia és a gazdasági válság kezelése fölött. (…) A kormány hitelessége immár nulla. A jelenleginél nagyobb káoszt még a PSD vagy az ellenzék sem tudna előidézni, ezért döntöttünk úgy ma, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtunk be augusztusban. (…) A kollégák azt javasolták, hogy augusztus közepéig nyújtsuk be” – fejtette ki Ciolacu a Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottságának ülése után.

Ciolacu felszólította az ellenzéket, hogy mind szavazzák meg a PSD bizalmatlansági indítványát.

“Tudomásom szerint az USR kivételével, amelyről nem tudni, hogy kormányon van, vagy ellenzékben, minden politikai párt ellenzékben van. Ott van még a PMP, amely kormányon van” – tette hozzá.

A szociáldemokrata vezető szerint Ludovic Orban kormányfőnek a parlament elé kell állnia, hogy tisztázza, kormánya képes-e megszervezni a választásokat és meg tudja-e nyitni biztonságban az iskolákat szeptemberben.

“Ez Ludovic Orban kormányfő kizárólagos felelőssége, illetve Klaus Iohannis államelnöké is, mivel mindannyian tudjuk, hogy minden, a kormányzást illető döntést a Cotroceni-palotában hoznak meg” – fűzte hozzá Ciolacu.

Szakértői kormány javasolnának

A szociáldemokraták, a többi ellenzéki erővel közösen, készen állnak egy “mindenki által elismert szakértőt” javasolni a kormány élére, ha az általuk benyújtandó bizalmatlansági indítvány átmegy a parlamenten – jelentette ki Ciolacu.

“Az ellenzék dolga, hogy bizalmatlansági indítványokat nyújtson be. (…) A kormánynak már nincs hitelessége. Ez a nagy gondja a jelenlegi kormánynak. Távoznia kell, helyettük olyan szakértőket kell kinevezni, akik kezelni tudják a pandémiát és a gazdasági válságot. Mi készen állunk előállni egy javaslattal a kormányfőt illetően. Tárgyalni fogunk a többi ellenzéki erővel is, hogy egyetlen, mindenki által elismert szakértőt javasoljunk kormányfőnek. Nekünk megvan a javaslatunk” – jelentette ki Ciolacu a România TV csütörtök esti műsorában.

Augusztus 22-én szerveznék meg a PSD kongresszusát

Jóváhagyta a PSD országos végrehajtó bizottsága (CExN) pártkongresszus megszervezésére irányuló belső eljárások elindítását, jelentette ki Ciolacu, rámutatva, hogy az eseményt augusztus 22-ére időzítenék.

A CExN ülése után Ciolacu rámutatott, várják a minisztériumi választ arra a kérdésükre, hogy járványügyi szempontból meg lehet-e szervezni a kongresszust augusztus 22-én, és ha igen, milyen feltételek betartása mellett.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.