Barna az Orbannal való tárgyalásokról: a kijelölt miniszterelnök “kifejezett nyitottságot” tanúsított

Barna az Orbannal való tárgyalásokról: a kijelölt miniszterelnök “kifejezett nyitottságot” tanúsított Románia

“Kifejezett nyitottságot” mutatott Ludovic Orban a pénteki tárgyalásuk során – jelentette ki a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna a megbeszélést követően.

Barna elmondta, pénteki tárgyalásuk során felvázolta a kormányalakításra felkért Orbannak az USR prioritásait, éspedig a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés törvénybe iktatását, a kétfordulós polgármester-választást és a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének eltörlését, és Orban kifejezetten nyitottan viszonyult ezekhez a kérdésekhez. Jövő hét elején ismét megbeszélésre ülnek össze – tette hozzá Barna.

Az USR vezetője azt is elmondta, pártjának az az érdeke, hogy az említett célkitűzések mielőbb a parlament elé kerüljenek.

“Kifejezetten kíváncsiak vagyunk, melyik politikai párt tudna jelenleg a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés ellen szavazni” – jegyezte meg Barna.

Arról is beszámolt, hogy a Ludovic Orbannal folytatott tárgyalás során felmerült az uniós biztosjelölt kérdése, és a kijelölt miniszterelnök megerősítette, hogy parlamenti vitát szeretne erről az ügyről, mert fontosnak találja egyrészt a nevesített személy feddhetetlenségét, másrészt széles körű támogatottságát.

Orban: az én nézőpontomból úgy tűnik, hogy megegyeztünk

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban úgy nyilatkozott, hogy több kérdésben is sikerült közös nevezőre jutnia a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőivel pénteki tárgyalásuk alkalmával.

Orban kijelentette, támogatja az USR-nek azt a célkitűzését, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet című kezdeményezés törvényjavaslatként kerüljön fel a parlament napirendjére, valamint azt is, hogy nyújtsanak be indítványt a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének eltörlésére.

Ugyanakkor környezetvédelmi és igazságszolgáltatással kapcsolatos kérdéseket is megvitattak, tette hozzá a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

“Általánosságban az én nézőpontomból úgy tűnik, hogy megegyeztünk” – mondta Ludovic Orban az USR küldöttségével folytatott megbeszéléseket követően.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.