Felhívás!

Az USR PLUS szövetség feltételekhez köti az új kormány támogatását

Az USR PLUS szövetség feltételekhez köti az új kormány támogatását Románia

Feltételekhez köti a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) az átmeneti, kisebbségi kormány parlamenti támogatását.

Az USR PLUS szövetség közleményben tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy “utolsó pillanatig reménykedett” abban: Johannis elnök megérti, milyen fontos, hogy a PSD ne kapjon több esélyt és ne legyen ideje megerősödni, ennek érdekében pedig az előre hozott választások kiírása irányában jár el. “Az államelnök úr azonban másként döntött” – olvasható a közleményben, mely szerint az USR PLUS ezek után csak konkrét feltételek mellett hajlandó támogatni egy átmeneti kormányt. Ezek közül az egyik a kétfordulós polgármester-választás bevezetése.

Dan Barna USR-elnök azt kéri Johannistól és Ludovic Orban kinevezett miniszterelnöktől, hogy vegyék tekintetbe az USR PLUS feltételeit, ellenkező esetben a koalíció nem fog bizalmat szavazni az új kormánynak.

Barna szerint egy többségi támogatás hiányában Ludovic Orban kormánya a PSD-közeli pártok rabságában marad, és ez semmivel sem lenne jobb helyzet, mint egy valós PSD-kormány.

Az USR többek közt a következőket kéri: kétfordulós polgármester-választások bevezetését, a Büntetőügyesek nélküli közéletet című kezdeményezés jogszabályba foglalását, a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének eltörlését és parlamenti konzultációt a Románia által delegálandó uniós biztosjelöltről.

Az USR támogató szavazataihoz ugyanakkor szükség lesz arra is, hogy az új kormányban ne legyenek felkészületlen személyek, vagy olyanok, akik nem felelnek meg a feddhetetlenség elvének. “Romániának valós és mély reformokra van szüksége, nem ezek mímelésére, és nem is arra, hogy helyi kiskirályokat más helyi kiskirályok váltsanak fel” – vélekedik Barna.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.