Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ véglegesítette a 2020-2024-es szórvány cselekvési tervet

Az RMDSZ véglegesítette a 2020-2024-es szórvány cselekvési tervet Románia

A magyar szórvány napja alkalmából szombaton Aradon tartott tanácskozáson a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) véglegesítette a 2020-2024-es szórvány cselekvési tervet. A terv részleteit vasárnap ismertette a honlapján az RMDSZ.

Hirdetés
Hirdetés

A Magyar jövőt a szórványban! mottójú dokumentumot Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke mutatta be. A terv többek között ifjúsági csereprogramokkal erősítené meg a székely-szórvány együttműködést.

“Ismerje meg a székelyföldi fiatal, milyen egy többnyelvű környezetben lenni, a szórványban élők pedig a tömbben élő magyarok mindennapjaiba kapjanak betekintést. Az ilyen típusú csereprogramoknak nagy sikere van az Európai Unióban, mi most a saját erdélyi közösségünkben akarunk székely-szórvány Erasmus-programot elindítani” – idézte a közlemény Winkler Gyulát.

Az RMDSZ új szórvány cselekvési tervében a korábbinál hangsúlyosabban épít a 21. századi kommunikációs társadalom valóságaira: a hálózatépítésre, az együttműködésre. A tapasztalatcserék, az ismeretek átadása növeli a hatékonyságot – áll a dokumentumban.

A dokumentum új fejezete foglalkozik az egyházak identitásmegőrző, közösségépítő, anyanyelvápoló szerepével. Ebben az áll, hogy az RMDSZ támogatja az egyházak szociális és oktatási szerepvállalását, és szorgalmazza az egyházi restitúció újraindítását.

Az Aradon véglegesített cselekvési tervet az RMDSZ kis parlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) elé terjesztik elfogadásra a testület soron következő ülésén.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 17., 16:10
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Űűüügyesek! 30 év után összehozni 1 ilyesmit…. Néha amikor pl Brassóba utazunk látjuk, h elrománosodtak magyarjaink, meg sem szólalnak magyarul! Az udmr parancsára majd megered a nyelvük, v mi a cél?! Ja pénzmosás!