Felhívás!

Az egészségügyi minisztérium irányítása alá vonják a helyi hatóságokhoz tartozó kórházakat

Az egészségügyi minisztérium irányítása alá vonják a helyi hatóságokhoz tartozó kórházakat Románia

A járvány idejére az egészségügyi minisztérium irányítása alá vonják a helyi hatóságok alárendeltségébe tartozó kórházakat – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint ez azt is jelenti, hogy az egészségügyi intézmények vezető tisztségeit ellátó személyek kinevezése, illetve menesztése is átkerül a szaktárca hatáskörébe.

Tătaru rámutatott, a kormány 350 millió lejjel egészítette ki az egészségügyi minisztériumnak a válságos állapotban levő betegek megfigyelésére és kezelésére szánt költségvetését. Ebből 209 millió lejt 132 kórház intenzív osztályának juttatnak gyógyszerek, egészségügyi eszközök, fogyóanyagok és a kritikus állapotban levő betegek számára szükséges antibiotikumok vásárlására.

Tizenhárom megyei kórház között több mint 19 millió eurót osztottak szét, többek között orvosi felszerelések, Real Time PCR diagnosztikai műszer és lélegeztetőgépek beszerzésére.

A tárcavezető szerint a következő napokban további 39 millió eurót osztanak szét a kórházak között.

Az ügyben megkerestük Cseke Attila szenátort és Tamás Sándor megyei tanácselnököt is. Részletek a hétfői lapszámunkban!

Három fertőzési góc van az országban

Romániában jelenleg három fertőzési góc van: Suceava, Arad és Déva – nyilatkozta Nelu Tătaru.

“Jelen pillanatban három fertőzési gócot tartunk számon: Suceava, Arad és Déva” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy Suceaván és Aradon személyesen ellenőrizte a helyzetet, és hamarosan Dévára is ellátogat.

A miniszter rámutatott, Arad és Déva esetében egyelőre nem indokolt a vesztegzár alá vonás, amit Suceava városára már elrendeltek. Egy ilyen döntés meghozatala előtt több szempontot is figyelembe kell venni, például az esetek számát, ennek növekedési ütemét, az egészségügyi személyzet körében diagnosztizált esetek számát, a településre be- és onnan kiáramló személyek számának növekedését.

Minden olyan egészségügyi dolgozó,aki részt vesz a COVID-19 elleni küzdelemben, rászolgál a veszélyességi pótlékra

A tárcavezető szerint most tárgyalnak arról, hogy konkrétan mekkora legyen az összeg, a végleges döntést várhatóan a hétfői kormányülésen hozzák meg.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: felmerült annak a lehetősége, hogy megvonják azon orvosok praxisjogát, akik felmondtak a koronavírus-járvány ideje alatt, de ő “egyelőre nem támogatja ezt a megoldást”.

Hozzátette: van védőfelszerelés a kórházakban, “nem hat hónapra, de néhány hétre”.

Ezer-ezer embert alkalmaznak az egészségügyi igazgatóságokhoz és a mentőszolgálatokhoz

A megyei közegészségügyi igazgatóságok (DSP) és mentőszolgálatok a következő napokban ezer-ezer főt alkalmaznak – közölte az egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a DSP-nél azért van szükség a munkaerő mintegy 25 százalékos bővítésére, mert a jelenlegi személyzettel nem lehet elvégezni a koronavírus terjedése miatt szükséges epidemiológiai vizsgálatokat. A mentőszolgálat állománya szintén bővítésre szorul – magyarázta Nelu Tătaru.

Egyelőre változatlan algoritmus szerint folytatódik a koronavírus-tesztelés

A koronavírus-tesztelés algoritmusa egyelőre változatlan marad a járványnak ebben a szakaszában – közölte a Nelu Tătaru.

A tárcavezető rámutatott, továbbra is a következő fontossági sorrend szerint végzik majd a teszteket: külföldön járt, tünetekkel rendelkező személyek, az igazolt esetek tünetekkel rendelkező, közeli kontaktjai, tünetekkel rendelkező egészségügyi személyzet, ismeretlen előzményű tüdőgyulladásos esetek (bármilyen korosztály, bármely kórházban), ismeretlen előzményű súlyos légúti fertőzéses esetek (bármilyen korosztály, bármely kórházban), intézményesített gondozásban levő, tünetekkel rendelkező személyek, szervátültetés előtt álló betegek és hematopoietikusőssejt-donorok.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.