Augustin Lazăr újabb legfőbb ügyészi mandátumra pályázik

Augustin Lazăr újabb legfőbb ügyészi mandátumra pályázik Románia

Augustin Lazăr bejelentette, hogy benyújtja pályázatát egy újabb legfőbb ügyészi mandátumra – tájékoztat a legfőbb ügyészség hétfői közleménye.

A közlemény szerint egy új mandátummal a legfőbb ügyésznek “lehetősége lenne folytatni az intézmény megerősítése és modernizálása érdekében elkezdett projekteket” és “a romániai ügyészségnek az európai igazságszolgáltatási értékek rendszerébe való bekapcsolására tett törekvéseket”.

Nem utolsó sorban, jegyzi meg Lazăr, kollégái is “elvárják”, hogy induljon a versenyvizsgán, mert “ebben a kihívásokkal tele időszakban fontos, hogy biztosítva legyen az intézmény vezetésének stabilitása, főleg ami az európai értékek átvételét, illetve az állam többi intézményével való lojális együttműködést illeti” – mutat rá a közlemény.

Az igazságügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy elindította Románia új legfőbb ügyészének kinevezési eljárását.

A szaktárca közleménye értelmében a procedúra március 13-ától április 5-éig tart.

Az új legfőbb ügyészt a bírák és ügyészek jogállásáról szóló, 2004/303-as törvényben rögzített eljárás szerint választják és nevezik ki.

A legfőbb ügyészi tisztséget jelenleg betöltő Augustin Lazăr mandátuma április 28-án jár le. Tavaly októberben Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezte Lazăr tisztségből való elmozdítását, a legfőbb ügyész azonban megtámadta a döntést a bíróságon.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.