Hirdetés
Hirdetés

Megoszlik a pártok véleménye az adóügyi sürgősségi rendelet kapcsán

Megoszlik a pártok véleménye az adóügyi sürgősségi rendelet kapcsán Románia

A pártok igen eltérő véleményeket fogalmaztak meg hétfő este a képviselőházban a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítvány vitáján. Az Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) módosítaná, az RMDSZ elhalasztaná a 114-es kormányrendeletet, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) érvénytelenítené, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) használhatatlannak tartja a jogszabályt.

Eusebiu-Manea Pistru-Popa, az ALDE nevében azt mondta, hogy az érintettekkel való tárgyalásokat követően ‘bizonyos módosításokra sor kerül’, de a 114-es kormányrendeletet nem érvénytelenítik. Hozzátette: az ALDE “nem fogja megengedni”, hogy a nyugdíjrendszer második pillérét “szétverjék”.

Benedek Zakariás RMDSZ képviselő úgy vélekedett, hogy a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletet széleskörű parlamenti vitának kell alávetni és azokat a pontokat, amelyek zavart okoznak az energetikai és bankrendszerben, el kell halasztani.

Bogdan Huţucă PNL-képviselő a rendelet érvénytelenítését sürgette, mert ‘rendellenességet’ okoz a gazdaságban. Véleménye szerint az, hogy egy makrogazdasági változást kiváltó rendeletet három hónapon belül módosítanak a “piromániás tűzoltó” esetét idézi.

Hirdetés
Hirdetés

Cosette Chichirău USR képviselő szerint a rendelet ‘abszurd’ intézkedéseket tartalmaz és azt kérte Eugen Teodorovici pénzügyminisztertől, hogy “stabil kormányzásról” gondoskodjék. A képviselő szerint érthetetlen, hogy a bankokra kivetett adót egy szabadpiac által alakított paraméterhez kötik és annak sem látja értelmét, hogy az energiavállalatok megadóztatásával az állam “egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt”. Cristina Prună, az USR frakcióvezetője, a “jóérzés cikkelyére” hivatkozva kérte a vita elhalasztását, miután Eugen Teodorovici pénzügyminiszter nem várta meg az ülés végét, hanem elhagyta a termet, de Eugen Nicolicea ülésvezető nem adott helyt a kérésének.

Adrian Mihăiţă Todoran PMP-s képviselő úgy vélekedett, hogy a PSD nem váltotta be az adókedvezményekre vonatkozó ígéreteit.

A képviselőház a hétfőn vitatta meg az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, melynek címe: “A PSD kapzsisága aláássa a nemzetgazdaságot”. Az USR, PNL és PMP kezdeményezte indítványról a képviselőház szerdai plenáris ülésén szavaznak.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük