Felhívás!

Államtitkár: 30 ezer személyt fogunk letesztelni a lakosság immunitási fokának felmérése érdekében

Államtitkár: 30 ezer személyt fogunk letesztelni a lakosság immunitási fokának felmérése érdekében Románia

Románia lakosságának koronavírussal szembeni immunitását tesztelő programot jelentett be Horațiu Moldovan, az egészségügyi minisztérium államtitkára. A tesztelésre a járvány lecsengése után kerül majd sor, egy 30 ezer fős mintán.


“Tesztelni fogjuk a lakosságot, hogy felmérhessük, mekkora arányban fertőződtek meg a vírussal korcsoportok, illetve régiók szerint. (…) A tesztelés módszertanáról az Országos Közegészségügyi Intézet fog dönteni” – nyilatkozta Horațiu Moldovan, a Digi24 hírcsatorna vasárnap esti műsorában.

Az államtitkár elmondta, a tesztelésre csak azután kerülhet sor, hogy a járvány elérte a maximumát, ugyanis amíg még regisztrálnak új megbetegedéseket, nem lehet releváns adatokat begyűjteni.

A teszteléshez az egészségügyi minisztérium biztosítja majd a szükséges infrastruktúrát.

Moldovan arról is beszámolt, hogy az elmúlt időszakban sokkal pontosabb – a WHO által jóváhagyott – gyorstesztek jelentek meg a piacon, és ezeket Romániában is használni fogják, hogy csökkenteni tudják a hibahatárt.

A kórházi gócpontokról

Romániában néhány napja állandósult a 200 alatti új esetszám, ez alól csupán az elmúlt vasárnap volt kivétel, amikor 213 új eset jegyeztek. Horațiu Moldovan szerint egyetlen napnyi emelkedés még nem ad okot az aggodalomra, azonban a méréseket folytatni kell.

“A mai (vasárnapi – szerk. megj.), 200 főt meghaladó emelkedés nem ad okot aggodalomra. Nem vonhatunk le következetetéseket egyetlen nap után. Ha azonban az elkövetkezendő napokban is kitart az emelkedés, az szigorúbb intézkedések bevezetésével járhat. Az emelkedés lehet a lazítások következménye, vagy lehet puszta véletlen is” – mondta Moldovan.

“Az elrendelt intézkedések indokoltak voltak, a lazítások kockázattal járnak. Jelen pillanatban terjed egy olyan vélekedés, hogy a korlátozások szükségtelenül szigorúak voltak. Az új gócpontok megjelenése azonban azt mutatja, hogy egy kényes kérdésről van szó, és nagyon óvatosnak kell lennünk” – fogalmazott az egészségügyi minisztérium képviselője.

Moldovan szerint amennyiben megnő a gócpontok száma, újra szükség lehet a drasztikusabb intézkedésekre.

“Ismételten arra kérjük a lakosságot, hogy értsék meg ezen intézkedések fontosságát, ne tegyük tönkre az eddig elért eredményeket” – mondta.

Az államtitkár kitért a kórházi gócpontok kérdésére is, szerinte azok számítanak a legveszélyesebbnek, ahol a legsúlyosabb eseteket kezelik.

“Drasztikus intézkedéseket hoztunk a kórházi útvonalak különválasztása érdekében, és jelenleg is végzik a járványügyi vizsgálatokat. (…) A gócpontok nem túl nagyok, a hibákat kijavítjuk, és szankcionálni fogjuk” – tette hozzá.

A tesztelésről

Horațiu Moldovan elmondta, Romániában jelenleg 9-11 ezer COVID-19 tesztet végeznek naponta.

“Ugyanannyit tesztelünk, mint Franciaország, ha a lakossághoz mérjük, még többet is. Az eredmények hamar megérkeznek, nem utasítják el a tesztelést” – mondta.

Az államtitkár szerint a jelenlegi teszteli kapacitás megfelelő, és nincs szükség 15 ezernél több tesztre naponta.

A második hullámról

A járvány második hullámát illetően, Moldovan úgy nyilatkozott, hogy arra ősszel kerülhet sor.

“A korábbi járványokból kiindulva azt feltételezzük, hogy nyár után érkezhet egy második hullám. A célunk, hogy ne betegedjenek meg többen, mint ahány személyt el tudunk látni. Ez történt Angliában, Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Államokban. Stratégiát dolgoztunk ki annak érdekében, hogy ne egyszerre betegedjen meg mindenki” – magyarázta az államtitkár.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.