Felhívás!

Véglegesítették az érettségi ütemtervét

Véglegesítették az érettségi ütemtervét Románia

Rendeletben fogadta el a tanügyminisztérium az érettségi vizsga ütemtervét. Az első vizsga – a román nyelv és irodalom – dátuma június 22.

A tanügyminisztérium tájékoztatása szerint az érettségire június 3-a és 10-e között lehet beiratkozni. Június 11-e és július 7-e között történik a nyelvi és digitális kompetenciák egyenértékesítése és elismerése a korábbi eredmények alapján.

A nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok június 23-án írásbeliznek anyanyelvük irodalmából.

Június 24-én kerül sor a szaknak megfelelő kötelező, 25-én pedig a választott tantárgyra.

Az eredményeket június 30-án 12 óráig kell közzétenni.

Ugyanaznap 16 és 20 óra között, illetve másnap, július elsején 8 és 12 óra között lehet benyújtani az óvásokat.

Az óvások eredményeit július 5-éig teszik közzé.

A járvány okozta helyzet miatt vizsgaközpontnak minősülhet minden olyan oktatási intézmény, ahol legalább 30-an iratkoznak be az érettségire.

A vizsgaközpontban biztosítani kell a személyek közötti 2 méteres minimális távolságot. Ugyanakkor csak az az iskolaépület működhet vizsgaközpontként, amely megfigyelő kamerákkal van ellátva.

Július 15-én tartják a rendes tanári állásokra kiírt vizsgát

Július 15-én szervezik meg a rendes tanári állásokra kiírt vizsgát, a megfelelő higiéniai-egészségügyi intézkedések betartásával – közölte hétfőn a szaktárca.

Az oktatási minisztérium közleménye rámutat, a rendes pedagógusi állás elnyeréséhez legalább 7-es jegyet kell elérnie a vizsgázónak, és a meghirdetett állásokat az írásbeli vizsga jegyeinek csökkenő sorrendjében osztják el.

Az interjú idén elmarad azok számára, akik órabér szerinti fizetéses rendszerben szeretnének tanítani.

A szaktárca közleménye ugyanakkor megjegyzi, elküldték a Hivatalos Közlönyhöz megjelentetésre a tanárok mobilitására vonatkozó módszertanról szóló miniszteri rendeletet. A koronavírus miatt több ponton is módosult a 2020-2021-es tanévre vonatkozó metodológia:

– a gyakorlati vizsgát és a szakellenőrzést törölték, azoknak a vizsgázóknak azonban, akik a tanítás nyelvétől eltérő nyelven folytatták tanulmányaikat, nyelvvizsgát kell tenniük, amelyet megfelelt/nem felelt meg (admis/respins) minősítéssel értékelnek;

– az áthelyezés igényléséről szóló iratok, majd az esetleges fellebbezések online is elküldhetők; a helyek elosztása online is történhet;

– a hozzájárulásos áthelyezés és az előáthelyezés lehetősége megszűnik, ezeket a megyei tanfelügyelőségeknek kell megszervezniük;

– a hozzájárulásos áthelyezéshez és az előáthelyezéshez a pedagógusoknak be kell nyújtaniuk dossziéjukat a megyei tanfelügyelőségekhez, ezeknek pedig meg kell szervezniük a helyek elosztását.

A véglegesítő vizsga előtt állók kérvényezhetik a legutolsó szakellenőrzés alkalmával kapott jegyük elismerését

A véglegesítő vizsga előtt álló azon pedagógusok, akik esetében nem került sor a szakellenőrzésre, kérvényezhetik a tanfelügyelőségnél, hogy ismerjék el a képesített tanárként a legutolsó szakellenőrzés alkalmával kapott jegyüket – derül ki a keretmódszertanból.

Az oktatási minisztérium szerint a jegy elismerésére vonatkozó igényléseket június 5-éig kell benyújtaniuk az érintetteknek a megyei tanfelügyelőséghez, feltüntetve a kapott jegyet vagy minősítést, illetve hogy melyik tanintézetben történt a szakellenőrzés.

A jegyek elismerésének folyamata június 12-éig jár le.

A 2020-as véglegesítő vizsga a következő szakaszokból áll majd:

I. szakasz – kizáró jellegű – legalább egy szakellenőrzés/a legutóbbi szakellenőrzésen szerzett jegy elismerése; a szakmai portfólió értékelése;

II. szakasz (végső) – írásbeli vizsga.

Az írásbeli vizsga a fizikai távolságtartás szabályainak betartásával zajlik majd, legtöbb tíz vizsgázó tartózkodhat egy teremben – írja elő a szabályzat.

A sikeres vizsgához legalább 8-as osztályzatot kell elérni.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.