Felhívás!

A vakcinabeszerzésekre kötött szerződések felmondását fontolgatja az egészségügyi minisztérium

A vakcinabeszerzésekre kötött szerződések felmondását fontolgatja az egészségügyi minisztérium Románia

Az egészségügyi minisztérium az idei és jövő évre szóló Covid-elleni vakcinabeszerzésekre megkötött szerződések felmondásának anyagi vonatkozásait latolgatja – nyilatkozta szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Nagyváradi látogatása során arról kérdezték a kormányfőt, hogy a román hatóságok fontolóra veszik-e a vakcinabeszerzésekre kötött szerződések felmondását, lévén, hogy ezen szerződések alapján idén és jövőre még közel 40 millió adag oltás érkezne az országba.

Ciucă azt felelte, az egészségügyi minisztérium elemzi a helyzetet, és egy esetleges szerződésbontás anyagi vonzatait mérlegeli. “Az oltási adatok és a szerződésben szereplő oltásadagok mennyiségének fényében okvetlenül kell hoznunk egy döntést, hogy ne pazaroljuk el a pénzt fölöslegesen” – mondta a miniszterelnök.

Rafila: áprilisban, májusban és júniusban még 9 millió adag vakcinát kell kapnunk

Az egészségügyi minisztériumnak áprilisban, májusban és júniusban még 9 millió adag Covid elleni vakcinát kell kapnia – közölte csütörtökön Alexandru Rafila.

A tárcavezetőt csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdezték Nicolae Ciucă miniszterelnök szerdai nyilatkozatával kapcsolatban.

“A raktárak tele vannak, és sajnos arra sincs lehetőségünk, hogy legalább ezeknek az adagoknak a szállítását elhalasszuk, de arra sem, hogy túladjunk rajtuk. Számos európai országnak szintén tele vannak a raktárai. Januárban és februárban sikerült értékesítenünk 7,5 millió adag vakcinát, ami mintegy 150 millió euró megtakarítást jelent, a jelenlegi körülmények között azonban ez nem lehetséges” – mutatott rá Rafila.

Elképzelésük az, hogy az Európai Bizottság szintjén – ugyanis az EB volt az, amely ezeket a szerződéseket megkötötte – találjanak egy olyan megoldást, amellyel nem pazarolják el sem az oltóanyagokat, sem a közpénzeket, viszont továbbra is biztosítják a vakcinákat azoknak, akiknek szükségük van rájuk – tette hozzá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.