Felhívás!

Érvénytelenítette a bíróság a Sepsiszentgyörgy zászlajáról szóló kormányhatározatot

Érvénytelenítette a bíróság a Sepsiszentgyörgy zászlajáról szóló kormányhatározatot Kovászna megye

Érvénytelenítette a brassói táblabíróság a Sepsiszentgyörgy zászlajának elfogadásáról tavaly júniusban hozott kormányhatározatot. A szerdán közölt végzés nem jogerős.

Az ítélőtábla közigazgatási részlege két román egyesület kifogásának adott helyt: a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma által kezdeményezett eljárásba utóbb a – magyar szimbólumok és feliratok ellen perek százait indító – Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) is beavatkozott.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester – a Székelyhon.ro hírportál szerint – egy tavaly decemberi sajtóértekezleten azt mondta: tudomása szerint a két szervezet a “románok jelenlétére” utaló jelképeket hiányolja, és azt nehezményezi, hogy a városzászló a székely zászló (arany és kék) színeit tartalmazza.

A kormány a koalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára fogadta el azt a határozatot, amelyben jóváhagyja a székelyföldi város zászlajának hivatalos használatát. Az RMDSZ közleménye szerint Sepsiszentgyörgy zászlaja arany és kék sávos, közepén a település címerét ábrázolja. A település címere pajzs alakú, rajta kék mezőben a vár és a templom, felette arany Nap és ezüst Hold. A vár előtt három zöld mező, rajta a település nevét adó lovas Szent György és a sárkány látható.

“Az elmúlt években gyakran vitatták el közösségünktől azt a jogot, hogy szabadon használja a szimbólumait. Az RMDSZ éppen ezért kormányzati munkájának fontos feladatául szánta az erdélyi települések zászlóinak és címereinek hivatalosítását” – idézte a szövetség hírlevele Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest, az RMDSZ elnökét. A politikus hozzátette: az a cél, hogy minden közösség otthon érezze magát a szülőföldjén, a szabad szimbólumhasználat pedig ehhez nagymértékben hozzájárul.

Az RMDSZ tisztségviselője, Cseke Attila által vezetett fejlesztési és közigazgatási minisztérium éves összegzése szerint tavaly több mint harminc erdélyi magyar település címerét, illetve zászlaját fogadtatta el tavaly a bukaresti kormánnyal az RMDSZ, “jogi garanciát szerezve a jelképek szabad használatára”.

A romániai önkormányzatok a fejlesztési és közigazgatási minisztériumnál kérvényezik a helyi szimbólumok elfogadtatását,
miután a vexillológiai és heraldikai bizottsággal egyeztettek, és a helyi tanács döntött ebben a kérdésben. A szaktárca ezt követően a
kormány elé terjeszti a szimbólumokat, amely határozatban erősíti meg ezek törvényes használatát.

A 2020-ban parlamenti képviselővé választott Dan Tanasă által bejegyzett ADEC az elmúlt években típusperek százait indította a székelyföldi önkormányzatok ellen. Előbb a székely zászlót, majd a középületek homlokzatára írt “városháza”, “községháza” feliratokat támadta, melyek szerinte a magyar adminisztrációra emlékeztetnek, később azokat a kétnyelvű táblákat kifogásolta, amelyeken nem a román nyelv volt felül, legutóbb pedig a csak magyar nyelven kiadott helyi lapok ügyében indított pereket. A székelyföldi településvezetők bírósági meghurcolására szakosodott, a sepsiszentgyörgyi polgármester által “hivatásos feljelentőként és megélhetési provokátorként” jellemzett Tanasa kereseteinek sok esetben helyt adtak a román bíróságok.

Antal Árpád: szürreális és abszurd döntés született

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki véleményét a bírósági döntés kapcsán.

“Szürreális és abszurd, hogy érvénytelenítette a bíróság Sepsiszentgyörgy zászlójáról szóló kormányhatározatot! Totális döbbenettel és hitetlenkedve fogadtam a hírt, hogy a brassói táblabíróság helyt adott annak az abszurd kérésnek, hogy helyezzék hatályon kívül Sepiszentgyörgy zászlóját. Egyszerűen nem értem, egy jogállamban hogyan fordulhat elő az, hogy két nyilvánvalóan soviniszta és magyargyűlölő egyesület (melyeknek a kizárólagos célja a békés inter-etnikus kapcsolatos felborítása és a magyar román-viszony elmérgesítése), el tudta érni azt, hogy első fokon érvénytelenítsenek egy határozatot, amit Románia kormánya hozott, egy hatályos törvény alapján, az összes követelmény és szabály betartásával! Én folyamatosan abban bízom, hogy ezeket a szimbólumvitákat egyszer és mindenkorra rendezni tudjuk, annak érdekében, hogy az erdélyi magyar közösségek háborítatlanul használni tudják a közösségi zászlókat, egyszerűen azért, mert ez így normális” – írta az előljáró.
 

 
“Abban bízom és abban hiszek, hogy a huszonegyedik században vannak fontosabb dolgok, mint egy közösséget folyamatosan és orvul az identitása és a szimbólumai miatt támadni. Mindenesetre, naivitás volt a részemről azt feltételezni, hogy mind a megélhetési provokátorok, mind a mögöttük álló mélyállam elfeledkezett a székelyek zászlóiról. Nyilván nem, hiszen ha ezek a mesterségesen kreált problémák megoldódnak, akkor ők munka nélkül maradnak. Tény, hogy csalódott vagyok amiatt, hogy ez Romániában, mely magát külföldön modellértékű államként állítja be a kisebbségek problémáinak rendezésében, megtörténhet. És ne legyen illúziónk, Sepsiszentgyörgy csak az első eset, sok más következik majd ezután. Mi nem ezt várjuk Romániától, hanem megértést és tiszteletet a magyar közösség irányába!” – fejtette ki Antal Árpád.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások