Felhívás!

A tanulók noninvazív tesztelését kéri a tanügyminiszter

A tanulók noninvazív tesztelését kéri a tanügyminiszter Románia

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy arra kérte a miniszterközi bizottságot és az egészségügyi minisztert, tegyék lehetővé a noninvazív tesztelést az iskolákban. Az oktatási tárca vezetője szerint ezt még a tanulók iskolába való visszatérése előtt meg kell valósítani.

Cîmpeanu azzal érvelt a parlamentben tett nyilatkozatában, hogy egyre több európai államban folyamodnak a diákok noninvazív teszteléséhez. Legutóbb Olaszország vezette be ezt az eljárást, amelyet Németországban, Ausztriában, Franciaországban is alkalmaznak. A noninvazív teszteket olyan tanulók esetében alkalmazzák, akik tüneteket mutatnak, vagy kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel. A noninvazív teszt eredményét utólag PCR-teszttel teszik hivatalossá. Ez a módszer nagyon hatékony eszköznek bizonyul az iskolai egészségügyi biztonság szolgálatában – magyarázta a miniszter.

A noninvazív tesztek alkalmazásának metodológiáját még nem hagyta jóvá az Országos Közegészségügyi Intézet, az egészségügyi tárca vezetője azonban reményét fejezte ki, hogy az INSP “fontolóra veszi ezt a lehetőséget”.

Hozzátette, azt tartja ideálisnak, ha még a tanulók iskolába való visszatérése előtt sort tudnának keríteni erre.

Valószínűleg július 27-én kerül sor az iskolaigazgatók írásbeli vizsgájára

Valószínűleg július 27-én tartják az iskolaigazgatók számára kiírt versenyvizsga írásbeli szakaszát – közölte hétfőn Sorin Cîmpeanu.

Elmondta: a kognitív képességektől kezdve a vezetői készségekig mindent felmérnek majd.

Ugyanakkor azt is fontolóra veszik, hogy az oktatási igazgató és az aligazgató mellé egy adminisztratív igazgató is legyen a vezetőségben, aki az országos helyreállítási terv projektjeit hajtja majd végre.

Az Európai Bizottság tárgyalóasztalán lévő országos helyreállítási terv keretében a román oktatási tárca 4,4 milliárd eurót kért a Művelt Románia projektre. Az összeget infrastrukturális beruházásokra, felszerelésekre, digitalizációra, a szakoktatás megerősítésére, az iskolaelhagyás csökkentésére és bölcsődék létesítésére akarják fordítani – részletezte a miniszter.

Sorin Cîmpeanu emlékeztetett, hogy augusztus 5-én minden romániai iskola vezetőségének lejár a mandátuma. Ezért az írásbeli vizsgákat mindenképpen meg kell tartani, majd a sikeresen vizsgázók számára interjúkat kell szervezni. A sikeres írásbelizést valószínűleg a 7-es jegy elérése fogja jelenteni. A verseny második szakaszát szeptember-októberben tartják majd minden iskolában, tette még hozzá az oktatási tárca vezetője.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások