Felhívás!

A szenátusi szakbizottságok elfogadták a zöldigazolvány kötelezővé tételét a közalkalmazottak számára

A szenátusi szakbizottságok elfogadták a zöldigazolvány kötelezővé tételét a közalkalmazottak számára Románia

A szenátus egészségügyi, illetve jogi szakbizottsága elfogadta a kedd esti együttes ülésén azt a jogszabályt, amelyik kötelezővé teszi bizonyos alkalmazotti kategóriák számára az uniós digitális Covid-igazolványt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ közös tervezete előírja, hogy az egészségügyi minisztérium fennhatósága vagy koordinációja alá tartozó állami és magánintézmények, az egészségbiztosító pénztár, a katasztrófavédelem, a légirendészeti felügyelőség és az orvosi laboratóriumok alkalmazottai csak Covid-igazolvány birtokában dolgozhatnak.

A bizottságok megszavazták azt a módosító indítványt, hogy a törvény terjedjen ki a megelőző orvosi ellátást nyújtó egészségügyi intézmények személyzetére és az egészségügyi szolgáltatások, illetve az orvosi eszközök és gyógyszerek forgalmazása területén tevékenykedő magánszemélyekre is.

Elfogadták azt a módosítást is, amely szerint a Covid-igazolvány kötelező valamennyi helyi és központi hatóság és közintézmény, önálló ügyvitelű vállalat alkalmazottja, illetve minden olyan irodaházban dolgozó személy számára, amelyben egyidőben ötvennél többen tevékenykednek. Emellett a törvény kiterjed a képviselőház és a szenátus tagjaira, a két intézmény alkalmazottaira, illetve valamennyi közjogi méltóságra és köztisztséget betöltő személyre is.

A tervezet szerint az oltatlan közalkalmazottak, a parlament tagjai, a közjogi méltóságok és a köztisztséget betöltő személyek a saját költségükön végzik el a Covid-igazolvány kiváltásához szükséges koronavírustesztet. A munkaadó állja azoknak az alkalmazottaknak a tesztköltségeit, akiknek egészségügyi okokból nem adható be az oltás. A magáncégeknek jogukban áll eldönteni, hogy kifizettetik-e alkalmazottaikkal a tesztelés költségeit.

Az állami és magánintézményekben a Covid-igazolvány ellenőrzése a Check DCC nevű mobiltelefonos alkalmazással történik.

A tervezet előírása szerint a törvény hatálya alatt lévő alkalmazottak munkaszerződését 30 napra felfüggesztik, ha nem váltják ki a Covid-igazolványt. Erről a munkaadónak írásban kell értesítenie az alkalmazottat. Automatikusan megszűnik annak a közalkalmazottnak a munkaszerződése, aki a 30 nap elteltével sem tud felmutatni Covid-igazolványt. A bizottságok elfogadták Florin Cîţu szenátornak azt a módosító indítványát, hogy az utóbbi előírás ne vonatkozzon azokra az alkalmazottakra, akik a 30 nap alatt megkapják a koronavírus elleni oltás első adagját. Őket ingyen teszt illeti meg a munkahelyükön, amíg megkapják a második dózist.

A tervezet szerint a törvényt megszegő jogi személyek 50.000 lejtől 100.000 lejig terjedő bírsággal sújthatók.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 27., 15:15
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Vannak olyan tarsbetegsegek amelyek eseteben nem ajanlatos az ember beoltassa magat.Ebben az esetben a kezeloorvosnak van az utolso szava,Nos ilyen helyzetben nem tudom ki fog adni orvosi szakcedulat az intezmenyek fele hogy igenis X vagy Z ezzel a betegsegevel nem alkalmas hogy beoltasa magat – mivel az orvosokra is mar minden formaban rajuk van ilyesztve.Vannak olyan szemelyek akik egesz sor orvosagra alergias, masok autoimun betegsegben szenvednek, masok pajzsmirigy elegtelenseggel vagy tulmukodesel kuzdenek es meg sorolhatnam.Na de ez nem erdekli a politikusainkat legyen azok RMDSZ-esek vagy akar masok erre ok nem goondolnak mindhogy arra se hogy ilyen tipusu betegek eseteben akar eletveszelyes is lehet ez az inekcio amelynek se kozeli se tavoli hatasaiban meg nincsenek tudtaban az orvosok,Tehet aki kapja marja mitszamit egy vagy tobb ember ha feldobja a papucsat.Mondhatnam hogy egessegugyi diktaturat vezetnek be ezeltal hogy ez van es nincs kiut.Ha makkegeseges vagy akkor is oltasd be magadot.En szemelyesen 1 ml oxigent nyomnam venasan azoknak akik e torveny megszavazasa melett voltak arra gondolva hogy itt es most beoltva veget vetunk a covid19 nek.Tehet a 21 szazad egessegugyi problema megoldasa a politikusok kezeben van es nem orvasokeban es ez szomoru. Politikailag manipulalt Arafad orvosunk is csak az oltas mellett van, ugyanugy mind az allamelnokunk.Kerdem en hogy a sok vakcina mellett nem lehetne monoklonalis doktoriakat vasarolni hogy a betegek meggyogyuljanak es na haljanak meg.Na ebben a tudatlan helyzetben az allamelnok is ludas es nagyon is kiveszi reszet a fontoskodasba es halalra itelik romania lakossagat.

  • User
   Dátum: 2021. október 27., 18:50
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Ezek közül melyiknél nem ajánlott az oltás? Csak mert ismerek autoimmun betegséggel, pajzsmirigy alulműködéssel élőket, akik beoltatták magukat és az orvosok nem mondták, hogy ne tegyék. Az allergiások lehetnek problémásak, ezért kell ott ülni az oltás után, de kimondottan ellenjavallat tudtommal csak akkor van, ha már volt anafilaxiás sokkja. Még ezeknél is kérdéses a dolog, mert amiért mondjuk az aszpirinre allergiás és meghallhat tőle (mert ilyen is van, pedig milyen banális gyógyszer), az oltásra nem biztos, hogy az lesz.