Hirdetés
Hirdetés

A romániai családok 96 százalékának van saját lakása

A romániai családok 96 százalékának van saját lakása Románia

A romániai családok megközelítőleg 96 százaléka volt tulajdonosa a lakásnak, amelyben élt, az albérletben élő családok aránya pedig 1,9 százalékkal volt magasabb városon, mint vidéken, derül ki az Országos Statisztikai Intézetnek (INS) a romániai életszínvonalat vizsgáló, tavaly készült elemzéséből.

Hirdetés
Hirdetés

“A családok 60,9 százaléka családi házban él, 37,9 százaléka pedig tömbházlakásban. Vidéken a családok 97,4 százaléka családi házban él, városi környezetben pedig 69,8 százaléka pedig tömbházlakásban” – áll az INS elemzésében.

Ami a szobák száma szerinti megoszlást illeti, a családok 54,4%-a 3-5 szobás lakásban él, 43,2%-a 1-2 szobásban. Míg városon a családok 56,3%-a él kicsi, 1-2 szobás lakásokban, addig a falun élőknek több mint 70%-a 3, vagy annál több szobás lakásban élt.

A romániai családok 37 százaléka 1981 és 2000 között jutott ingatlanához, városon azonban nagyobb ez az arány, 43,4 százalékos.

Az új, 2001 után épített lakások csak 21,9%-át teszik ki a romániai ingatlanok számának; ez az arány azonban nagyobb városon, 26,5%-os, vidéken pedig 16,6%-os, szögezi le az INS.

Tavaly a háztartások 73,6%-ban volt fürdőszoba, 72,2%-ban pedig illemhely. Vidéken azonban csak a háztartások mintegy felében van fürdőszoba és illemhely.

Az is kiderül az elemzésből, hogy minden hetedik házban/lakásban vannak valamilyen komolyabb gondok, amelyek rontják a lakhatási minőséget: pl. a falak, a padló, vagy az ablakkeretek romlott állapota, vagy a falakat, padlót megtámadó penész. Általában véve vidéken nagyobb az ilyen gondok aránya, derül még ki az elemzésből.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük