Felhívás!

A háztartások 80 százalékának vannak nehézségei a napi kiadások fedezésében

A háztartások 80 százalékának vannak nehézségei a napi kiadások fedezésében Gazdaság

Öt háztartásból majdnem kettő (37,6%) csak nehezen fizeti ki a havi folyó kiadásait, és ha figyelembe vesszük azokat a háztartásokat, amelyeknél akadnak bizonyos nehézségek a mindennapi kiadások fedezésében, már a háztartások 80%-nál tartunk, derül ki az Országos Statisztikai Intézetnek (INS) a romániai életszínvonalat vizsgáló, tavaly készült elemzéséből.

Ezzel szemben ötből egy háztartásnak nem okoz gondokat a napi kiadások fedezése.

A napi kiadásokat csak nehezen vagy nagyon nehezen fedező háztartások zömét egyedülálló nők (az ilyen típusú háztartások 47,4%-a van ebben a helyzetben), vagy 65 évnél idősebb személyek vezetik (44,7%), de a három, vagy annál több gyermeket nevelő családok 57,1 százaléka is ide tartozik, valamint azon háztartások 59,9%-a, ahol a család feje munkanéküli és azon háztartások 52,6%-a is, amelyet mezőgazdaságban tevékenykedő családfő vezet.

A legfontosabb költségeket és számlákat (közköltség, banki hitelek törlesztőrészletei, villany- és gázszámlák) azonban a lakosság igyekszik idejében kifizetni, a háztartásoknak csak 30%-a késett ismételten ezek kifizetésével.

A 2018-as év szintjén legtöbb esetben (55,3%) a villanyszámla kifizetésével késett a lakosság, majd a közköltségek következnek 50,1%-kal és a telefonbérlet 41,7%-kal. A hitelek törlesztőrészlete ezzel szemben csak 8,2%-on áll ebben a rangsorban, ami azzal magyarátható, hogy a bankok késedelmi kamatpolitikája sokkal szigorúbb.

A munkanélküli családfenntartóval rendelkező háztartások 59,5%-a, a többgyermekes családok 40,2%-a, az egyszülős családok 30,9%-a késett a költségek és számlák kifizetésével, derül még ki az INS elemzéséből.

Az INS szerint ugyanakkor a háztartások több mint egynegyede véli úgy, hogy havi 1.001 és 2.000 lej közötti nettó jövedelemből fedezni tudja a folyó költségeket, de öt háztartásból háromnak legalább 2.000 lejre van szüksége. A háztartások több mint egyharmada szerint havi 3.000 lejt meghaladó jövedelemből sikerülne fedezni a költségeket.

A vidéken levő háztartások jellemzően kevesebb pénzből gazdálkodnak, vagy tudnának gazdálkodni, mint a városi környezetben levők. A városi háztartások több mint 75%-ának 2.000 lejt meghaladó jövedelemre lenne szüksége a költségek fedezésére. Leginkább azok a háztartások tudnának 2.000 lej alatti jövedelemből gazdálkodni, amelyeket nők, 65 évesnél idősebb személyek, mezőgazdákodással foglalkozó személyek vezetnek, vagy ahol nincsenek gyerekek, mutat még rá az INS elemzése.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.