Felhívás!

A PSD benyújtotta saját bizalmatlansági indítványát a kormány ellen

A PSD benyújtotta saját bizalmatlansági indítványát a kormány ellen Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Cîţu-kormány ellen – jelentette be kedden Sorin Grindeanu, az alakulat első alelnöke.

Az indítvány a következő címet viseli: “Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal!”.

“Elvárjuk, hogy az együttes házbizottságokat az alkotmányban meghatározott legrövidebb időn belül összehívják. (…) Mi a törvényes követelményeket kielégítő bizalmatlansági indítványt nyújtottunk be, a szociáldemokrata törvényhozók 157 aláírásával” – nyilatkozta Grindeanu a parlamentben.

Hozzátette, a PSD arra számít, hogy az USR PLUS és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is meg fogja szavazni az indítványt.

A szociáldemokraták az indítvány szövegében azt állítják, hogy a kormánynak a vásárlóerőt leromboló intézkedései nyomán minden román állampolgár 560 euróval lett szegényebb, de ahelyett, hogy a gazdasági problémák megoldására fókuszált volna, a PNL-USR PLUS-RMDSZ-kormány “sokkal inkább a koalíción belüli hatalomért való küzdelemmel volt elfoglalva, és szegénységre ítélt több mint 7 millió románt”.

Az indítvány azt is felrója, hogy “az energia- és üzemanyagárak emelkedése feletti ellenőrzés elvesztése elszabadult inflációhoz vezetett”, és mivel az államadósság növekedése majdnem kétszer akkora, mint a bruttó hazai terméké (GDP), Románia abban a veszélyben van, hogy gazdasága kisiklik.

A szociáldemokraták azzal vádolják még a kormányt, hogy “az európai alapok felhasználása a mélyponton van”, és “a román tőke csődre van ítélve”, “az ország gazdáit megalázták”, és “ahelyett, hogy a románok asztalára kerülne, munkájuk gyümölcsét aprópénzért adják el külföldön”. Azt is felróják még, hogy a kabinet kudarcot vallott a koronavírus-járvány kezelésében.

A PSD azt is állítja, hogy a jobboldal egy “büntetőügyest” ültetett a Victoria-palotába, utalva ezzel a Florin Cîţu ellen 20 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban ittas vezetés miatt indított eljárásra.

Ciolacu: az USR-nek és az AUR-nak vissza kellene vonnia a bizalmatlansági indítványát

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, az USR PLUS-nak és az AUR-nak vissza kéne vonnia bizalmatlansági indítványát, majd újra benyújtania, mert különben fennáll a veszély, hogy ismét megtámadják azt az alkotmánybíróságon.

Ciolacu kifejtette, nem az alkotmánybíróság, hanem a parlament a jogalkotó szerv, és az alkotmánybíróság nem rendelheti el, hogy az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványát megvitassák és szavazás alá bocsássák. Ha a parlament meg is szavazza az indítványt, azt újból megtámadhatja a kormányfő az alkotmánybíróságon arra hivatkozva, hogy alaptörvénybe ütközik, így Cîţu továbbra is marad a miniszterelnöki székben. “Akik benyújtották a bizalmatlansági indítványt, vissza kellene vonniuk azt, mert alkotmányos természetű konfliktust idézett elő, és ismét be kellene nyújtaniuk, az alkotmánybíróság döntésének figyelembevételével, hogy az eljárás legálissá váljon. Ha továbbra is erőltetik az USR-AUR szövetség indítványát, annak Cîţu lesz a nyertese” – vélekedett a PSD elnöke.

Előre hozott választásokat szorgalmaznak

A Szociáldemokrata Párt elnöke szerint jelen helyzetben nincs lehetőség új kormánykoalíció alakítására, az előre hozott választások jelentik az egyetlen megoldást.

Marcel Ciolacut arról kérdezték keddi sajtótájékoztatóján, mi a következő lépés, ha a bizalmatlansági indítványt megszavazza a parlament. “Úgy véljük, nem lehet mindent újraindítani vagy új koalíciót alakítani, amely folytassa a kormányzást. (…) Előre hozott választások. Jelenleg ez a PSD döntése és megoldása” – fogalmazott.

Kijelentette, amennyiben Klaus Iohannis államfő felkérné a PSD-t, hogy lépjen kormányra, a párt nemet mondana.

“Románia elnökének, az alkotmány szellemét tiszteletben tartva, Rafila urat kellett volna felkérnie kormányalakításra, miután a PSD megnyerte a választásokat, és nem kellett volna vesztesekből kormányt alakítania” – jelentette ki Marcel Ciolacu.

Az USR PLUS törvényhozói azt a bizalmatlansági indítványt szavazzák meg, amely elsőként bocsátanak szavazásra

Az USR PLUS parlamenti képviselői azt a bizalmatlansági indítványt fogják megszavazni, amely elsőként bocsát szavazásra a parlament – jelentette ki kedden a párt szóvivője.

Ionuţ Moşteanu közölte, az USR PLUS országos vezetősége felhatalmazta az alakulat házbizottsági tagjait arra, hogy támogassák bármelyik bizalmatlansági indítvány vitájának napirendre tűzését, akár az USR PLUS és AUR, akár a PSD indítványát.

“Florin Cîţuval minden nap egy elvesztegetett nap Románia számára” – jelentette ki Moşteanu, aki szerint jelenleg az egyetlen kiutat a politikai válságból a bizalmatlansági indítvány jelenti.

Az USR PLUS szóvivője meggyőződésének adott hangot, hogy az indítvány célba fog érni, és Florin Cîţu “napjai meg vannak számláva a Victoria-palotában”.

Csütörtökön felolvassák a parlamentben az indítványát, kedden szavaznak róla

A parlament elé terjesztett két bizalmatlansági indítvány közül előbb a Szociáldemokrata Pártét (PSD) vitatja meg a plénum.

A parlament két házának összevont házbizottsága kedden úgy határozott, hogy a PSD bizalmatlansági indítványát csütörtökön 14 órától olvassák fel a parlamentben, majd jövő kedden 12 órától szavazásra bocsátják.

Az USR PLUS által kezdeményezett bizalmatlansági indítványról az a döntés született, hogy megvárják az alkotmánybíróság keddi határozatának indoklását.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.