Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: A PNL megtámadja az alkotmánybíróságon a PSD “populista” kezdeményezéseit

FRISSÍTVE: A PNL megtámadja az alkotmánybíróságon a PSD “populista” kezdeményezéseit Románia

Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője bejelentette, pártja megtámadja az alkotmánybíróságon a hiteltörlesztések elhalasztására és a közműdíjak befizetésének felfüggesztésére vonatkozó törvényeket.

Hirdetés
Hirdetés

Roman szerint a PSD törvénytervezetei “féktelen populizmusról” tanúskodnak, mintha azokat Viorica Dăncilă vagy Dănuț Andrușcă (volt pénzügyminiszter) írták volna.

“Emlékeztetni szeretném önöket, hogy az intézkedések 95%-át már a kormány is meghozta, a PSD mérgező többsége és szatelit-pártjaik most duplán akarják ezt szabályozni, hogy akadályozzák a kormány munkáját a koronavírus-járvány kellős közepén. Botrányos módon megszegik a költségvetési felelősség törvényét, amely szerint a kezdeményezőknek meg kell határozni az intézkedés költségvetési hatását és a finanszírozási forrást” – áll a frakcióvezető sajtóközleményében.

Florin szerint a Ciolacu, Ponta és társaik által előterjesztett projektek a magyarországi “diktatórikus” rendelkezésekhez hasonlóak, Magyarország ugyanis az egyetlen uniós állam, amely arra használta fel a szükségállapotot, hogy “eltemesse a demokráciát”.

“Ciolacu, Ponta és szövetségeseik javaslatai Nicolae Ceaușescu aranykorába vetik vissza Romániát, ezeknek az intézkedéseknek ugyanis pusztító hatásai lennének az a gazdaságra és az ország lakóira. Az említett politikusok populizmusa és felelőtlensége gazdasági válságot fog eredményezni, amely a román gazdaságot a szakadékba fogja sodorni és több száz ezer munkahely elvesztését fogja okozni. (…) A liberális képviselők részletesen elmagyarázták a parlamenti vita során eme populista és felelőtlen törvények elfogadásának a veszélyeit, ennek ellenére a PSD, a Pro Románia és “az új emberek” a politikában vállvetve, pusztán választási érdekből, a gazdaság működésével szöges ellentétben szavazták meg a kezdeményezéseket” – fogalmaz a közlemény.

Florin Román hozzátette, az alkotmánybíróságon támadják meg a képviselőház szabályzatának módosításait is, amely korlátozza a képviselők alkotmányos jogait.

“Biztosítjuk a román állampolgárokat és a gazdasági szereplőket, hogy ezek a toxikus törvények nem fognak életbe lépni, mivel alkotmányos normakontrollt kérünk ellenük” – zárul Florin Roman közleménye.

Az említett törvények elfogadását a parlamentben az RMDSZ törvényhozói is támogatták.

FRISSÍTÉS: Elfogadta a képviselőház a koronavírus-járvány által érintett vállalkozásoknak és magánszemélyeknek szánt kedvezményekről szóló tervezetet

Döntő házként megszavazta pénteki ülésén a képviselőház a szükségállapot idején hozott intézkedések által leginkább érintett gazdasági társaságoknak és magánszemélyeknek szánt kedvezményekről szóló tervezetet

A javaslat 243 támogató és 81 ellenszavazatot kapott, hárman tartózkodtak.

A jogszabály többek között kimondja, hogy azok a gazdasági társaságok, amelyek a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak leállítani tevékenységüket, vagy folyó hónapban legalább 15 százalékkal csökkentek bevételeik az elmúlt két hónap átlagához képest, 2020 márciusától számítva három hónapig halaszthatják a munkáltató által visszatartott társadalombiztosítási járulékok befizetését. Az e három hónap alatt esedékes összeg 50%-át az időszak lejárta utáni 12 hónapra felosztva kell befizetniük. A kedvezmény azzal a feltétellel vehető igénybe, hogy a munkáltató vállalja, a törvény életbe lépésétől számított legalább 12 hónapig nem bontja fel a 2020. március 1-jén érvényben volt munkaszerződéseket.

A javaslat azt is leszögezi, hogy a gazdasági társaságoknak nem kell kamatot és késedelmi pótlákot fizetniük a befizetés halasztásának időszakára.

A tervezet előírja még, hogy azok a természetes személyek, akiket közvetett vagy közvetlen módon érintettek a szükségállapot idején hozott hatósági intézkedések, valamint azok a gazdasági társaságok, amelyek kénytelenek voltak leállítani tevékenységüket, vagy folyó hónapban legalább 15 százalékkal csökkentek a bevételeik az elmúlt két hónap átlagához képest, a törvény életbe lépésétől számított három hónapig elhalaszthatják a közüzemi számlák – víz- és csatornázási díj, áram- és gázszolgáltatás, szemételszállítás, telefon-, internet- és kábeltévé-szolgáltatás díja – fizetését.

Az e három hónap alatt esedékes összeget részletekben kell majd befizetniük az időszak lejárta utáni 12 hónapban. Kamatot és késedelmi pótlákot nem számolnak fel.

Az ebből adódó esetleges bevételkiesést pótolandó a pénzügyminisztérium az állami kincstár révén 18 hónapos futamidejű, kamatmentes hiteleket bocsát a közüzemi szolgáltatók rendelkezésére – áll még a tervezetben.

A jogszabályjavaslatot a Nemzeti Liberális Párt bírálta, a Szociáldemokrata Párt, a Pro Románia, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt és az RMDSZ viszont támogatta.

A képviselőház döntő házként szavazott a javaslatról.

Megszavazta a képviselőház a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló törvénytervezetet

Döntő házként elfogadta pénteken a képviselőház a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló törvénytervezetet.

A jogszabályjavaslatot 214 képviselő támogatta, 86-an ellene voksoltak, 26 törvényhozó tartózkodott.

A tervezet értelmében legfennebb kilenc hónapra, de legkésőbb december 31-éig felfüggeszthető a banki hitelek törlesztése. Ez nem ró pluszköltséget a hitelfelvevőre, a hitel futamideje azonban meghosszabbodik a felfüggesztés időtartamával. A jogszabály azt is előírja, hogy a törlesztés felfüggesztésének időszakában esedékes kamatot nem írják hozzá a tőketartozáshoz.

Egy módosító javaslat értelmében mindennemű kényszervégrehajtás, ingatlanlefoglalás és bármiféle elkobzás a moratórium hatálya alá esik és 2020. december 31-éig felfüggesztik.

A tervezet értelmében azok a hitelesek élhetnek a hiteltörlesztés felfüggesztésének lehetőségével, akiknek nincs 90 napnál régebbi hiteltartozásuk.

Ahhoz, hogy élhessenek a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével a hiteleseknek – kivéve a természetes személyeket – küldeniük kell a banknak egy felelősségvállalási nyilatkozatot, amelyikből kiderül, hogy a folyó hónapban legalább 15 százalékkal visszaestek a bevételeik az előző két hónap átlagához képest.

A szenátus korábban már elfogadta a tervezetet, a képviselőház döntő házként szavazott róla.

(stiripesurse.ro/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások