Felhívás!

A PNL az igazságügyi miniszter azonnali lemondását kéri

A PNL az igazságügyi miniszter azonnali lemondását kéri Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) az igazságügyi miniszter azonnali lemondását, és a 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet érvénytelítését kéri – közölte pénteken Alina Gorghiu.

A liberális szenátor szerint a 7-es kormányrendelet “a levegőbe röpítette az igazságszolgáltatást” és érvényteleníteni kell anélkül, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter “rossz viccekkel jöjjön” arról, hogy majd a legközelebbi kormányülésen módosítják azt.

“Teljesen meglapozottak a bírák és ügyészek e heti tiltakozó akciói. (…) Azért jutottunk ebbe a válsághelyzetbe, mert az elmúlt két esztendőben a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikai ellenőrzés alá akarta vonni az igazságszolgáltatást” – jelentette ki Gorghiu.

Kifejtette: a PNL két dolgot kér az igazságügyi rendszerben észlelhető feszültség csökkentése érdekében: álljon ki Viorica Dăncilă miniszterelnök, és kérjen nyilvánosan elnézést a 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet miatt, és “nyelvtani hibák nélkül” jelentse be, hogy érvényteleníteni fogja.

“A második követelésünk, hogy Tudorel Toader, aki válságot okozott az igazságügyi rendszerben, mondjon le” – mondta Gorghiu, aki hozzátette: a tárcavezető további ténykedése az igazságügyi rendszer teljes hitelvesztését és Románia nemzetközi megítélésének romlását okozza.

A szenátor felsorolta, hogy mit tett a PNL a rendelet ellen. Mindrre azért volt szükség – magyarázata – mert “nincs Nép Ügyvédje”, ehelyett itt van Victor Ciorbea, aki a “PSD ügyvédje”, és lejáratott egy olyan intézményt, amelynek rendeltetése szerint a jogállamot kellene védenie.

Gorghiu felhívta a figyelmet arra is, hogy “hirtelen lemondtak” az ügyészi és bírói karrierek szétválasztásáról, jóllehet “ennek szükségességét minden fél aláhúzta”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. március 1., 17:31
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Amig hatalmon voltatok csak a szép hosszú nyakadot nyújtogattad! Maga pnl ok lenne, de oda teljes személyzetcsere kellene okosabb emberkékből!